KOBNO CRVENI NA KARTI ECDC-a: Stručnjaci iznenađeni porastom broja novozaraženih, stožer hitno produljio odluke pa donio jednu novu

Foto: ECDC

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu država članica kojom bilježe 14-dnevnu incidenciju zaraze koronavirusom, a cijela Hrvatska i dalje je crvena. U tu skupinu ušli smo još prošli tjedan, a od tada je dnevni broj zaraza samo rastao.

Tako su u posljednja 24 sata zabilježena 1.369 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, dok je preminulo devet osoba. Od covid pozitivnih, 628 pacijenata na bolničkom je liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta.

Gostujući u Dnevniku HTV-a, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je kako su visoke brojke novozaraženih i njih iznenadile. “Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali”, rekla je pa dodala kako su brojke veće jer se povratkom u školu iz različitih razloga više djece i testira. Tvrdi i kako je delta soj koji dominira trenutno zarazniji od prethodnih, a kod njega se i češće kod djece javlja zaraza s kliničkom slikom, za razliku od dosadašnjih sojeva gdje je bilo i asimptomatskih slučajeva.

Netom nakon objave nove koronakarte od strane ECDC-a, stožer civilne zaštite RH produljio je do 30. rujna 2021. godine i nekoliko mjera. Tako se produljuje Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, Posebna organizacija rada za djelatnost trgovine u prodavaonicama i trgovačkim centrima, Organizacija javnog prijevoza, Ograničavanje okupljanja i druge nužne epidemiološke mjere i preporuke, ali i Privremena zabrana i ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza RH. Osim toga, donijeli su i Odluku o mjeri obveznog posjedovanja EU digitalne COVID potvrde prilikom provođenja Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine. 

Njome se uvodi nužna epidemiološka mjera obveznog posjedovanja EU digitalne COVID potvrde prilikom provođenja druge faze Popisa stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, a odnosi se na sve popisivače i kontrolore koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa 2021. radi popisa popisnih jedinica koje nisu samostalno popisale u elektroničkom sustavu e-Građanin u prvoj fazi. Istaknuto je kako ista na snagu stupa 16. rujna.


Komentari