Koalicijski ugovor definiran: Evo što će sve HNS dobiti od HDZ – a

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako se može čuti unutar političkih krugova, koalicijski ugovor između HNS – a i HDZ – a gotovo je do kraja definiran.

“HNS neće ići u koaliciju s HDZ-om. Obrazovanje je ključna tema danas u Hrvatskoj. Izborom članova povjerenstva za kurikularnu reformu HDZ je pokazao da ne odustaje od svojih ekstremno reakcionarnih i nazadnjačkih stavova u obrazovanju, naročito kad se radi o temeljnim društvenim vrijednostima. Borba za obrazovanje je borba za samu dušu i razum Hrvatske. HNS neće podržavati takvu politiku.” obznanila je na svom Facebooku HNS – ova Vesna Pusić, no u ovakva opravdanja malo tko više vjeruje.

Kako se može čuti unutar političkih krugova, koalicijski ugovor između HNS – a i HDZ – a gotovo je do kraja definiran. tako bi šef HNS – a Ivan Vrdoljak trebao postati novi predsjednik Vlade, zadužen za graditeljstvo, turizam, ljudska prava i društvene djelatnosti.

No, HNS cilja na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te im je u interesu preuzeti reformu školstva i provesti kurikularnu reformu, kako je Zagreb.info već pisao, a za ministarsku poziciju ovog resora spominje se ime Borisa Jokića. Također, unutar političkih kuoalara može se čuti kako bi HNS preuzeo Ministarstvo graditeljstva koje je trenutno u HDZ – ovim rukama te Ministarstvo okoliša.

HDZ – u bitno Ministarstvo unutarnjih poslova

Što se tiče ministarstava koje su vodili smjenjeni Mostovi ministri – HNS bi trebao preuzeti Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo graditeljstva, dok HDZ inzistira na Ministarstvu unutarnjih poslova. Na Ministarstvo uprave HNS navodno nema pretenzije, stoga ono ostaje u rukama HDZ – a.

Kako je Zagreb.info pisao, unutar HNS – a vladaju sukobi zbog ovih dogovora. Vrdoljak i Ferenčak na čelu su struje koja vjeruje da će HNS ovim potezom postati stabilan politički faktor u državi. No, Vesna Pusić je odriješita po pitanju spomena bilo kakve suradnje s HDZ – om, pritom ponavljajući kako ona ne dolazi u obzir. Uz nju su također Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić.

Ipak, prema saznanjima Jutarnjeg listau HNS-u tvrde da Pusić traži samo to da odmah nakon nastavka rada Sabora aktivira mirovinu, pa da za Plenkovićevu Vladu ruku u zrak digne njena zamjena.  Da je Pusić spremna na takav korak, za Jutarnji su potvrdili i iz HDZ – a.

 

 

 


Komentari