‘ko bi gori, sad je doli: Vrdoljak priznao razgovor s Plenkovićem: ‘Spreman sam dati mandat na raspolaganje’

Igor Kralj/PIXSELL

Zahuktala se situacija unutar HNS-a.

U središnjici HNS-a u ponedjeljak 5. lipnja, dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, održan je sastanak užeg vodstva stranke. Nakon loših rezultata Anke Mrak Taritaš na lokalnim izborima sve su glasniji bili zahtjevi da Vrdoljak odstupi, zbog, kako kažu, štete koju je prouzročio stranci svojim nepromišljenim potezima.

Sutra bi se trebala održati sjednica Predsjeništva te u srijedu Središnjeg odbora stranke.

Župan Matija Posavec je nakon sastanka kazao da su se dogovorili da će odluke sutra donijeti Predsjendištvo i Središnji odbor stranke.

“O koaliciji s HDZ-om i ostavci predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka nije bilo govora, osim o potencijalnom davanju mandata na raspolaganje”, kazao je Posavec te dodao da je atmosfera na sastanku bila “OK”.

Izvanredno obraćanje javnosti Ivana Vrdoljaka

Novinarima se obratio i predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

“Spreman sam dati mandat na raspolaganje”, izjavio je Vrdoljak u izvanrednom obraćanju javnosti.

“Prvo je interes Hrvatske i građana, stranke i liberalne politike u Hrvatskoj. U politici nisam gradio političku karijeru da bih preživljavao i ne donosio odluke za koje sam siguran da bi donijele bolje Hrvatskoj i Zagrebu – rekao je da nije bila laka odluka kandidirati Mrak-Taritaš i odvojiti se od SDP-a.

Središnja tijela stranke donijet će odluke i o vodstvu stranke i o budućnosti. Dat ću mandat na raspolaganje pa će središnja tijela odlučiti. Plenković i ja smo razgovarali o tome da bih mogao reći središnjim tijelima stranke što nude i pa neka ona odluče. Želim da skupimo 76 potpisa za opoziv Vlade. Nema jedinstvenog stava opozicije oko toga u Saboru. Nisu se skupili potpisi, kao što se nije skupilo 76 ruku za smjenu Marića”, kazao je predsjednik HNS-a.

Poručio je da politički rejting neće nikada staviti ispred kvalitetnog obrazovanja vlastite djece, a što se tiče novih izbora ili koalicije, kazao je da će o tome odlučivati stranačka tijela.

“Obavio sam razgovor s premijerom i barem pet puta s predsjednicom Hrvatske. Dat ću sve ostavke ovog svijeta ako ćemo imati bolje obrazovanje. Želim Hrvatsku napraviti boljom, i ako treba, platiti to političkim rejtingom. Ekstremisti i populisti su protiv stabilnosti. Odluku moraju donijeti stranačka tijela stranke i protiv toga neću ići. HNS se nikada neće odreći svojih vrijednosti i politika. On to može samo unijeti u politiku Vlade”, kazao je Vrdoljak.

Podsjetimo, zagreb.info pisao je o tome da će Ivan Vrdoljak podnijeti ostavku zbog članova HNS-a koji su nezadovoljni njegovim istupima. Kolege više ne vjeruju Vrdoljaku.

>>>Sklopljen dogovor: HDZ i HNS idu u koaliciju

>>> Doznajemo: Anka Mrak – Taritaš spremna preuzeti HNS


Komentari