Klub zeleno-lijevog bloka: ‘Očekujemo da brigadir Raos bude nečasno otpušten iz vojske i da ministar Medved podnese ostavku’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Saborske zastupnice Ivana Kekin i Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka izjavile su kako očekuju da ministar Medved podnese ostavku, kao i da brigadir Raos bude otpušten iz vojske zbog izjave “ne bi bilo današnje Hrvatske da  nije bilo 10. travnja 1941.” Kekin je upozorila da se u Splitu otvoreno slavila NDH te da se od toga nije ogradila niti Vlada, niti resorni ministar, ali ni sam premijer. Također, podsjetila je kako Hrvatska u Ustavu ima zapisano da je utemeljena na antifašizmu i poručila da je sudjelovanje vlasti na takvom događaju protuustavno i protucivilizacijsko.

“Mi iz Kluba zeleno-lijevog bloka očekujemo da brigadir Raos bude nečasno otpušten iz vojske i također očekujemo da ministar Medved, radi političke odgovornosti, podnese ostavku”, rekla je Kekin.

Prozvali premijera

Od premijera traži da nedvosmisleno osudi fašističke simbole i ogradi se od pozdrava “Za dom spremni” te da prestane sjediti na dvije stolice – pristojnoj, europskoj i antifašističkoj te onoj domaćoj, gdje po potrebi za unutarstranačke interese i skretanje pažnje s korumpiranih ministara, povremeno slavi fašističke simbole.

“Vrijeme je da se Markov trg otvori za građane, a desne ekstremiste može potražiti u vlastitoj stranci. Dosta su mu blizu”, poručila je Kekin.

Zastupnica Sandra Benčić prozvala je ministra graditeljstva Ivana Paladina da od prvog dana puni naslovnice indicijama da je sudjelovao u mogućim kaznenim djelima koja spadaju pod gospodarski kriminal.

“Cijeli njegov rad zadnja tri tjedna se, umjesto obnove, isključivo svodi na obranu vlastitog lika i djela”, rekla je Benčić dodavši da se pita gdje je tu odgovornost premijera koji ga je na tu funkciju i postavio.

Točka dnevnog reda

Benčić je kazala i da je njihov zahtjev za raspuštanjem Sabora stavljen kao tek 88. točka dnevnog reda nove sjednice, a trebala bi biti prva.

Smatra kako Plenković ima izuzetno tolerantne koalicijske partnere jer, nakon svih afera ministara, sada moraju tolerirati i da premijer Plenković i njegovi ministri uime Vlade, kroz svoje izaslanike šalju poruke da je Hrvatska utemeljena na NDH. Stoga je, pozvala i sve koalicijske partnere HDZ-a da podrže njihove zahtjeve za raspuštanjem Sabora.

Nadodala je da još očekuje reakciju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koja, smatra, treba biti oštra te da tako trebaju postupati i drugi HDZ-ovi koalicijski partnera.


Komentari