Kekin o ‘epidemiji’ priziva savjesti: Većina tih liječnika prije desetak godina nije imala priziv savjesti

Ivana Kekin (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Saborska zastupnica Ivana Kekin na konferenciji za novinare ispred Bašćanske ploče u Saboru, osvrnula se na slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj je u Hrvatskoj onemogućen prekid trudnoće.

Kekin smatra kako je ovo još jedan dokaz oko toga koliko je ova Vlada nefunkcionalna i koliko su njezini ministri nefunkcionalni.

“Beroš izlazi van i kaže da se treba provoditi zakon i da u hrvatskim zakonima treba biti dostupan abortus, pri čemu je on sam kao ministar rekao kako se u hrvatskim bolnicama kadrovira, kazavši da je stranka izabrala”, rekla je dodavši kako njegova stranka već 30 godina kadrovira u bolnicama.

Smatra i kako su oni odgovorni za to što je u Hrvatskoj 60 posto ginekologa s prizivom savjesti.

Istaknula je da je Ustavni sud 2018. tražio da Vlada u roku od godinu dana donese zakon koji će regulirati prekid trudnoće, a koji neće biti restriktivniji od ovoga koji imamo i usklađen s medicinskim postignućima.

“I ovaj zakon bi trebao omogućiti svakoj građanki da do 10. tjedna u svakoj bolnici u Hrvatskoj može napraviti abortus, a nakon toga, uz konzultaciju sa stručnjacima”, rekla je Kekin.

Kekin tvrdi kako Slovenija ima identičan zakon kao i Hrvatska, ali da se ondje ne stvara problem kao u Hrvatskoj gdje 60 posto liječnika ima priziv savjesti.

“Većina tih liječnika nije još prije desetak godina imala priziv savjesti. Ta naša epidemija priziva savjesti se ubrzala u posljednje vrijeme. To je stvar društvene atmosfere i toga što se u društvu poticalo, tko je vodio bolnice, tko je bio na pozicijama moći”, zaključila je.


Komentari