KĆI BLAŽENKE DIVJAK: ‘Treba ubrzati proces udomljavanja, domovi su puni djece koju se nema gdje smjestiti’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u Banskim se dvorima sastao s predstavnicima inicijativa “Moramo vam nešto reći”, Martom Divjak i Antonijom Skender. Na sastanku je bio i ministar Josip Aladrović. Nakon sastanka je istaknuo kako su razgovarali o ključnim temama koje će olakšati proces posvojenja i udomljavanja.

Divjak je objasnila kako je inicijativa pokrenuta prije godinu i pol dana, kako bi se senzibilizirala javnost o problemu posvojenja i udomljavanja djece.

“Mi smo na sastanku s ministrom Aladrovićem i premijerom postavili devet točaka. Aladrović i Plenković su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tih devet točaka u roku tri tjedna i očekujemo da će se ministar o tome očitovati”, rekla je Divjak.

Jedan pod glavnih problema u sustavu, navodi Divjak, je proces udomljavanja.

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti”, istaknula je Divjak.

“Spomenuli smo i neke moguće zakonske izmjene, ali smo razgovarali i o promjenama u samom sustavu socijalne skrbi”, rekao je Aladrović i dodao kako će u daljnje pregovore biti uključene i ostale udruge te predstavnici ostalih koji sudjeluju u sustavu socijalne skrbi.

Istaknuo je kako su primarni interes korisničke skupine u sustavu socijalne skrbi, u ovom konkretnom slučaju koji se dogodio djeca i na tome će fokusirati svoj rad.

“Svjesni smo izazova, Zakonom o udomiteljstvu želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će u tom smjeru”, rekao je.

Upitan o grafitu “Ubojice” na zgradi Centra za socijalnu skrb Aladrović je rekao:

“Reforme se ne događaju linčem. Moram i želim osuditi ovaj čin i s ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće pridonijeti poboljšanju sustava. Pozivi na linč, pozivanje na ubojstva su neprimjereni i najgrublje to osuđujem”.

Komentari