‘KAZNA JE TREBALA BITI STROŽA!’ HDZ-ov načelnik dobio je dvije godine zatvora za silovanje

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Načelnik Lasinje Željko Prigorac pod povećalo javnost došao je zbog silovanja sumještanki u kolovozu 2018. godine. Za ovaj stravičan zločin, Prigorac je osuđen na samo dvije godine zatvora. Sutkinja Elma Kaleb Mamić tvrdi da su navodi žrtava bili  “jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika”, piše Telegram.

Također je i dokazano da je jedan od žrtava Snježana Knežević jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, no Prigorac ju je “s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je”.

Sutkinja je počinjeno djelo nazvala odvrtanim i odbojnim, a naglasila je da je “osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava” , a uvjerena je da će i ova osuda utjecati na ostale da ne čine ovakva kaznena djela.

Prigorac nije bio na izricanju presuda kao ni njegov odvjetnik, a opunomoćenica Ana Gruber oštećeni smatra da je kazna trebala biti malo stroža.

“Osuđujuću presudu smo i očekivali, iako smatramo da je kazna od dvije godine trebala biti i malo stroža. Smatramo da uz osudu i druge silovane i seksualno zlostavljane žene više ne bi trebale šutjeti, bez obzira tko su počinitelji i kakve funkcije obavljaju. Treba ih se prijaviti da bi odgovarali za takvo ponašanje”, kaže Gruber, te dodaje da je Prigorac mogao dobiti  i do pet godina zatvora, a o eventualnoj žalbi na presudu odlučivat će Visoki kazneni sud.

Prigorac i dalje obavlja funkciju načelnika, a iz HDZ-a je istupio 2018. godine.


Komentari