KATARINA PEOVIĆ OPLELA PO MATI RIMCU Država je pogodovala kod dodjeljivanja zemljišta u Kerestincu

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u četvrtak je, tijekom rasprave o poduzetničkoj infrastrukturi, zatražila objašnjenje o zemljištu na kojem gradi tvrtka Rimac Automobili koje joj je, tvrdi, dodijeljeno za iznos manji od jedne lipe po kvadratu mjesečno.

“Rimac Automobilima je građevinsko zemljište od gotovo 200 tisuća kvadratnih metara na sljedećih 69 godina dodijeljeno za 19.934 kuna godišnje, što je manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno”, kazala je Peović i upitala je li to opravdano.

Ocijenila je kako je tu riječ o pogodovanju te da na prvom mjestu treba biti interes lokalne zajednice, a ne privatni interes.

“Ne daje se zemljište, nego se daje pravo građenja, država je i dalje vlasnik tog zemljišta, a pod kojim uvjetima je to dodijeljeno, ne mogu reći”, odgovorio joj je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat.

Peović vs. Rimac

Podsjetimo, čelnica Radničke fronte Katarina peović u nekoliko navrata je upozoravala na potencijalne malverzacije oko dodjeljivanja zemljišta u Kerestincu Rimac Automobilima. Peović je prozvala Vladu zbog kako kaže namještenog natječaja. Sporno je što su uvjeti natječaja za dodjelu zemljišta na koncesiju bili takvi da su ih mogli zadovoljiti samo Rimac Automobili.

 

“Rimac je zemljište vrijedno 82 milijuna kuna dobio za lipu po kvadretu mjesečno nakon intervencije Ivana Rimca preko HDZ-a i Fokusa. Natječaj je bio namješten, uvjeti takvi da su ih mogli zadovoljiti samo Rimac Automobili, a početna cijena postavljeno debelo ispod tržišne cijene”, napisala je Peović.

Ovo nije prva u nizu opaski na suradnju Vlade i Rimac Automobila, koju im je dodijelila Rimac. Ranije se pitala kako je moguće da Rimac dobiva novce iz EU Fondova, a projekti mu kasne. Za N1 je izjavila:

“Meni je čudno da nitko osim RF-a nema potrebu reagirati na netransparentno trošenje sredstava iz EU fondova. Zamislite da netko godinama kasni, dobio je već jednu odgodu, tri tjedna nakon kašnjenja traži novu, a prethodno je rekao da su sve stvari riješene… To se nikome drugome ne bi toleriralo. Očito imamo miljenike ove Vlade. I stalno se ponavlja da su miljenici često vezani uz tehnološka, kvazinapredna rješenja”, rekla je Peović te dodala, “upozoravamo da svi rokovi probijeni, a davno je dan iskaz da je sve riješeno”.


Komentari