KARDINAL POZVAO NA OBRANU OBITELJI! ‘Vodi se rat ideološkom kolonizacijom koja želi razoriti brak i obitelj’

Kardinal Josip Bozanić (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

U povodu blagdana Velike Gospe misu u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup koji je upozorio da je danas ugrožena kršćanska vizija postojanja i pozvao na obranu obitelji kao najvećeg dobra našeg društva.

Naglasivši kako je u hrvatskom vjerničkom narodu svetkovina Velike Gospe duboko ukorijenjena, kardinal Bozanić upozorio je da je kršćanska vizija ljudskog postojanja na zemlji “danas ugrožena i napadnuta od ideologija koje imaju namjeru uvjetovati društvo i samu ljudsku osobu”.

Kako je podsjetio, papa Franjo je prošlog mjeseca u Kanadi ukazao na opasnost od ideološke kolonizacije koja je u suprotnosti sa životnom stvarnošću i koja nastoji iskorijeniti tradicije, povijest i religijske spone.

“U drugim je zemljama papa Franjo, govoreći o ljepotama obitelji, pozvao da se odupremo teorijama koje nastoje nametnuti tzv. druge oblike obitelji i drugačije gledanje na čovjeka, s obzirom na njegovu izvornu različnost koja ga očituje kao muško i žensko. Naime, kako kaže papa Franjo, vodi se rat, ne oružjem, nego ideološkom kolonizacijom koja želi razoriti brak i obitelj”, rekao je Bozanić.

Istaknuvši kako današnje slavlje poziva da budemo društvo otvoreno djeci, kardinal Bozanić naglasio je da na tom području postoje inicijative koje raduju, ali i one “bahate i neljudske odluke i postupanja onih koji omalovažavaju stvarne potrebe djece i koji ne štite ljudski život od začeća do naravne smrti” koje žaloste.

Pozvao je da posebno molimo za majke i očeve koji iščekuju rođenje djeteta, ali i za mir u ratom pogođenoj Ukrajini te poručio kako je crkvi u Hrvatskoj potrebna nova marijanska obnova.

Svetom misnom slavlju prisustvovao je i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se osvrnuo na izazove inflacije i poteškoće s opskrbom energentima, poručivši kako se hrvatska Vlada s njima, kao i s pandemijom koronavirusa, dosad uspješno nosila.

“U svakom segmentu Vlada prepoznaje te rizike i izazove s kojima se susrećemo ili s kojima ćemo se susretati i odgovorno vodimo državu”, zaključio je Medved.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, također i državni blagdan, slavi se 15. kolovoza kada vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta.


Komentari