‘KAOTIČNO I PANIČNO!’ Zrakoplovni stručnjak otkrio koje su bile posljednje riječi pilota Cessne: ‘Definitivno se izgubio’

Potraga za Cessnom (Foto: HGSS/Facebook)

Potraga za zrakoplovom Cessna završila je tragično. Podsjetimo, avion je u nedjelju krenuo iz Splita prema Njemačkoj te je nestao kod Rakovice. U potragu se odmah uključio HGSS, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policija, vatrogasci i lovci. Nakon neprospavane noći i neizvjesnog jutra, u ponedjeljak se doznalo ono najgore. U 10.50  sati na terenu su uočeni ostaci letjelice, a nakon toga i tijela tri putnika i pilota.

Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric za N1 je komentirao ovaj događaj.

“Ja sam jučer razgovarao s više ljudi i hrvatskih pilota, s kontrolom zračne providbe, dobio sam informaciju da je avion poletio iz Splita, gdje je bilo dobro vrijeme i uletio u situaciju kod Slunja koja je bila kobna za njega, naglo je zahladilo i stvorio se oblak ili magla koji je bio nizak iznad Slunja, avion je letio na 700 metara, dakle, prilično nisko, i uletio u taj oblak. Pilot se izgubio, njegove zadnje riječi koje znaju u kontroli zračne plovidbe bile su dosta kaotične i panične, napravio je dva kruga iznad Slunja, definitivno se izgubio i na koncu, eto, srušio”, objasnio je Šćurić.

Kaže da takvo vrijeme nije loše za veće avione, ali za one manje i sportske nije preporučljivo. Ističe i da s takvim zrakoplovom nije preporučljivo ni letjeti do Njemačke kao ni Velebit ili Alpe. Šćurić kaže da Cessna nije avion za vremenske uvjete kakvi su bili u nedjelju.

“Pilot nije trebao krenuti na ovaj put ili je trebao odraditi neku drugu rutu, preko Istre ili gdje je već bilo ljepše vrijeme. Jako malo se zna što se dogodilo, svakako govorimo o malom avionu koji je itekako problematičan i nije nikako za ove uvjete. To su avioni koji nisu opremljeni kao veliki avioni i tu bude svašta”, ističe.

Naglašava i da je let trebao biti najavljena i da su sigurno prošli kontrolu putovnicu.

“Nije isto kad imate avion sa 150 ili 200 putnika, procedure su drugačije nego u malim avionima. Njih dnevno ima stotinjak i oni imaju jednostavnije procedure, što je dosta logično. Splitski aerodrom sigurno nije pogriješio u svom poslu”, zaključio je Alen Šćuric.


Komentari