KAKVA LOVA! Smiješi im se čak 19 tisuća kuna! Evo tko će dobiti najveći povrat poreza

Davor Puklavec/PIXSELL

Povrat poreza ove godine bi mogao itekako razveseliti najmlađe radno aktivne građane Hrvatske. Naime, mladi do 25 godina imaju pravo na stopostotni povrat poreza pa će neki dobiti i po nekoliko desetaka tisuća kuna.

Riječ je o građanima koji su prošle godine preplatili porez na dohodak i prirez. Država će se ove godine itekako “isprsiti” te vratiti dvije milijarde kuna što je 800 milijuna kuna više nego u 2020. godine. Radno aktivni građani koji očekuju povrat poreza na dohodak u najvećem broju slučajeva ne moraju podnositi poreznu prijavu, a ako to pak morate ili želite, imate rok do 1. ožujka.

Razlog većem povratu poreza u 2021. godini su izmjene zakona koje su, kada je riječ o porezu, rasteretile mlade osobe. Njima je porez na dohodak umanjen. Onima koji su mlađi od 25 godina za sto posto, a onima od 26 do 30 godina 50 posto.

Mladi će tako državnu blagajnu koštati oko 700 milijuna kuna s obzirom na to da je u Hrvatskoj oko 300 tisuća mladih radnika. Ovom demografskom mjerom država nastoji smanjiti iseljavanje mladih iz zemlje, a mjera je na snagu stupila u 2020. godini.

Prema računicama RRIF-a, doznaje Index, mladi bi od 25 godina iz Zagreba, mogli dobiti povrat poreza u iznosu od 19 tisuća kuna, a oni u skupini od 26 do 30 godina, polovicu tog iznosa. Naime, prosječna neto plaća u metropoli je osam tisuća kuna. Oni s još većom plaćom od devet tisuća kuna dobit će povrat poreza u iznosu od oko 23.700 kuna.

Na temelju podatak o primanjima, izračune o povratu preplaćenog poreza mladih osoba napravit će Porezna. U prijevodu, mladi nisu obvezni podnositi poreznu prijavu, već navedeno utvrđuje Porezna što vrijedi i za većinu zaposlenika koji plaćaju porez na dohodak i prirez.


Komentari