KAKVA ČAST Predsjednik Milanović je Jadranku Kosor odlučio ‘počastiti’ nečim posebnim! Evo o čemu je riječ

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

U četvrtak će predsjednik Zoran Milanović odlikovati Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

Odlikovanje se dodjeljuje za izniman doprinos međunarodnom položaju i ugledu Republike Hrvatske te razvoju odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima, stoji u priopćenju.

Prema Zakonu o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske donesen je Pravilnik u kojem stoji da se Velered dodjeljuje:

1. dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarod­nom ugledu i položaju Republike Hrvatske;

2. hrvatskim i stranim, predsjednicima parlamenata i vlada, za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izgradnji i napretku Republike Hrvatske te za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima;

3. najvišim vojnim dužnosnicima oružanih snaga Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Hrvatske vojske, te za osobite uspje­he u vođenju i zapovijedanju postrojbama oružanih snaga Republike Hrvatske.

Velered se sastoji od znaka Velereda sa lentom, Danice, male oznake Velereda te umanjenice Velereda.

Znak Velereda ima oblik trolisnog križa s kruništem čiji su gornji lijevi i desni krak rascijepljeni. Križ je visok 65 mm i širok 52 mm, izrađen od srebra finoće 999/1000, zlatnih rubova. Srebrna podloga križa ispunjena je nebeskoplavim emajlom i proša­rana mnoštvom zlatnih križića. Krunište je napravljeno od povijesnih grbova hrvatskih zemalja ispod kojih je natpis KRALJICA JE­LENA.

Na glatkom naličju znaka Velereda u sredini je okrugli vije­nac od tropruta pletera unutar kojeg teče natpis REPUBLIKA HRVAT­SKA.


Komentari