KAKO ZNATI JESTE LI PREBOLJELI KORONAVIRUS? Ovaj simptom dosta dugo osjećalo je 53 posto oboljelih

foto:pexels

Osobe različito reagiraju na koronavirus, pa tako neki imaju ozbiljne komplikacije, neki tek blage simptome, a neki ni ne znaju da su bili zaraženi.

Naime, simptome je lako zamijeniti s onima za gripu ili prehladu jer su vrlo slični. Stručnjaci kao potencijalne znakove preboljenog koronavirusa ističu tešku prehladu, gubitak ukusa i mirisa, opadanje kose, gubitak daha, dugotrajni kašalj, umor te neobične dugotrajne simptome.

Prema istraživanjima utvrđeno je da se koronavirus pojavio i puno ranije od početka pandemije. Naime, tada se smatralo da je riječ o gripi ili teškoj prehladi, ali prehlada obično ne uzrokuje kratak dah, ozbiljne glavobolje i probleme sa probavom.

Gubitak osjetila, točnije ukusa i mirisa, simptom je i gripe, upale sinusa te jake prehlade, ali razlika je u tome što u slučaju zaraze koronavirusom može potrajati i nekoliko mjeseci.

Za opadanje kose navode kako to može biti simptom korone, ali i prevelikog stresa zbog pandemije. Gubitak daha je posljedica upale pluća koju uzrokuje koronavirus, a razlikuje se od uobičajene upale pluća.

Još jedan simptom koji upućuje na ovaj virus je dugotrajan suhi kašalj, a prema istraživanjima 43 posto zaraženih osoba kašljali su do 21 dan poslije ozdravljenja. Slično je i s umorom i iscrpljenosti, ovaj simptom osjećalo je 53 posto oboljelih i do dva mjeseca nakon ozdravljenja.

Kao neobične dugotrajne simptome ističu lupanje srca ili neke druge zdravstvene poremećaje koji ne prolaze.


Komentari