KAKO SU JE SPREMALE NAŠE BAKE: Štrudlafest u Jaškovu okupio ljubitelje ovog tradicionalnog kolača

Pixabay

U ovom selu napravljena je najduža štrudla na svijetu koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

U nedjelju 4. rujna održao se prvi Štrudlafest – manifestacija namijenjena ovom tradicionalnom hrvatskom kolaču. U Jaškovu kraj Ozlja, mjestu udaljenom tek 30-ak minuta od Zagreba, okupilo mnošto zainteresiranih kako bi sudjelovali u stvaranju, ali i “nestajanju” ovogodišnjih štrudli.

Ono po čemu je ovo mjesto poznato jest i činjenica da je prošle godine napravljena najduža štrudla na svijetu od 1479,38 centimetara koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.


 

Dio hrvatske tradicije

Štrudlafest je, kao što mu uostalom i samo ime govori, festival posvećen štrudlama – hrvatskom kolaču koji dugi niz godina čini dio svake tradicionalne hrvatske kuhinje. Ovaj karlovački festival objedinjuje ukusnu hranu, ugodnu atmosferu i dobru zabavu. Glavni cilj Štrudlafesta jest predstavljanje gastronomije Karlovačke županije, očuvanje i populariziranje tradicionalnih jela.

Tražila se štrudla više

Na programu su bile razne edukativne i zabavne aktivnosti za djecu, ali i odrasle. Izlagači su došli prikazati svoje proizvode, a održalo se i natjecanja amatera u spremanju štrudli. Posjetitelja je bilo mnogo, a neki su došli i iz udaljenijih mjesta. Nažalost, štrudle su se prebrzo pojele pa su neki ostali kratkih rukava.

Komentari