KAKO JE U TOME USPJELA? ‘Račune za struju ne plaćam još od travnja, i neću morati još koji mjesec’

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Kako uštedjeti na računima za struju, točnije svesti ih na minimum, za HRT je otkrila članica “Zelene energetske zadruge” Maja Katić koja se bavi građanskom energijom.

“Želimo da građani proizvode vlastitu energiju. Kroz različite naše aktivnosti osnažujemo građane, lokalne zajednice, i sve koje zanima ta tema, da možemo krenuti s tim procesom energetske tranzicije koja zapravo treba biti prebacivanje na čiste oblike energije”, poručila je.

Maja kaže da se više isplati uložiti u vlastitu solarnu elektranu, nego čuvati novac u banci jer su takvi sustavi isplativi u nekom realnom vremenu, a uštede su odmah vidljive. Kaže da se može uštedjeti do čak 90 posto na računima za struju, a pored toga postajete i enegetski neovisni.

O pozitivnim iskustvima posvjedočila je i ona sama.

Račune za struju, kaže, ne plaća još od travnja, i neće morati još koji mjesec. Korištenje solarne elektrane nije uopće komplicirano, istaknula je Maja.

Prije instalacije solarne elektrane na vlastitoj kući bilo je potrebno provjeriti neke tehničke karakteristike i proći administrativnu proceduru, a nakon toga brige nema.

“Mi u Zadruzi, kroz edukacije i taj cjelokupni način uključivanja građana, dajemo podršku do donošenja takve odluke. Educiramo ih, objasnimo administrativnu proceduru, spajamo ih s provjerenim instalaterima i projektantima. Imamo jako veliki odaziv građana”, zaključila je Maja i dodala im se svi zainteresirani mogu obratiti putem web-a.

Komentari