KAKO DO PROPUSNICA? Donosimo sve detalje i što to znači za glavni grad i Zagrebačku županiju

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je objavio nove mjere, među kojima je i ona itekako stroga, a to je zabrana napuštanja županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.

Kako bi bilo jasno što to točno znači, donosimo vam važne detalje.

Od 22. prosinca, pa sve do 8. siječnja u 2021. godini, za izlazak iz županije bit će vam potrebne propusnice, a navedena zabrana neće se odnositi samo na ono najnužnije:

  • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
  • izvješćivanje javnosti
  • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
  • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
  • diplomatsko osoblje
  • ljude koji su uplatili aranžmane u hotelima koji još uvijek rade

Nadalje, prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.

Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

“Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana“, rekao je Božinović.

 

Kontakt točke za sve informacije vezane uz propusnice su telefonski broj 0800-80-90, te e-mail adresa [email protected].

“Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan”, zaključio je.


Komentari