Kako do ispričnice za izostanak iz škole, tko je i kome izdaje

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Jučer se pokrenula tema ispričnica koje roditelji uoči počeka školske godine sve više traže od liječnika jer smatraju kako zbog zdravstvenih razloga njih ova djeca ne mogu pohađati nastavu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo stoga je objavio detaljnije upute, dodaje HRT.

Evo kako to izgleda trenutno u praksi, te što o svemu kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U posljednja dva dana dugogodišnja liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić imala je više upita, kako do potvrde za učenike koji, smatraju njihovi roditelji, ne bi trebali u školu od ponedjeljka.

“Na toj potvrdi ja napišem koje su kronične bolesti djeteta koje ima i s tom potvrdom može ići tražiti eventualno ispričnicu kod školskog liječnika”, kazala je liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić.

A prema kojim kriterijima specijalisti školske medicine nakon toga odobravaju ispričnicu za dugotrajan izostanak učenika i učitelja iz škole, pitaju se i liječnici i ravnatelji već danima.

“Zasad još nitko nije najavio, ja sam u iščekivanju ovakvih prijedloga”, rekla je ravnateljica OŠ Rapska iz Zagreba Diana Dujmović.

“Mi smo uputili dopis gdje smo zatražili da se definiraju rizične bolesti i stanja, ne samo kod djece, nego i kod nastavnika i to se onda spušta prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite”, dodao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Najbolji pregled zdravstvene situacije svakog školarca imaju, ističe ravnatelj HZJZ-a, liječnici obiteljske medicine.

“To opet se ne može propisati na centralnoj razini jer to ovisi o procjeni liječnika koji prati dijete, koji prati obitelj i ima uvid u kliničku sliku… Liječnik uvijek ima mogućnost da dijete ostavi od kuće, a roditelja pošalje na bolovanje, a da se ta situacija procijeni na temelju kliničke slike”, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Iako konačnu odluku o dugotrajnom izostanku s nastave donose specijalisti školske medicine, obiteljska liječnica savjetuje: za akutno bolesnu djecu bolje je da ostanu kod kuće.

“Djeca koja su zdrava, makar imala kronične bolesti, neka slobodno odu u školu, neka ih roditelji nauče da peru ruke, da se ne ljube, ne grle po školi, ne sline jedno drugo i to je to”, istaknula je Amerl-Šakić.


Komentari