Kakav gaf Mosta i SDP-a: Što se krije iza ovog?

Hrvatski studiji

Kasno Sabor na Kampus Borongaj stiže

Na početku današnje saborske sjednice zastupnici su zatražili stanke kako bi govorili o raznim temama, a zastupnici SDP-a i Mosta posebnu su zabrinutost pokazali za stanje na Hrvatskim studijima kojima prijeti gašenje, o čemu je izvijestio Dnevnik.hr.

Svi odjednom šokirani i zgroženi

Sabina Glasovac je u ime SDP-a upozorila na kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja traje već godinu dana, a intenzivirala se u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Uz dužno poštovanje autonomiji sveučilišta, ne mogu ostati gluha na mailove, poruke, pozive koje mi upućuju studenti i zaposlenici Hrvatskih studija, koji ukazuju da je situacija alarmantna. Obraćali su se ministrici, rektoru, premijeru, ali nisu dobili odgovor”, kazala je Glasnovac.

Naglasila je kako 1500 studenata i nekoliko stotina nastavnika Hrvatskih studija muči što imaju nereguliran pravni status, što odlaze najperspektivniji nastavnici, opada interes za upis određenih programa, sudbina im je neizvjesna, osjeća se nemoć znanstveno nastavnog vijeća koji nemaju mogućnost formiranja postupaka koji se tiču daljnjih zbivanja na Hrvatskim studijima, nego su sve preuzela privremena tijela.

”Privremena uprava nije napravila ništa da regulira status, ali su raspisali su najviše radnih mjesta na nekoj visoobrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj”, rekla je Glasovac koja je nastavila govoriti i nakon što je prošlo njezinih pet minuta, a nakon što ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nekoliko puta opomenuo, isključio joj je mikrofon,

“Kolegice Glasovac, pa što je sad ovo? Molim vas, imate pet minuta, molim vas “, ponavljao je Jandroković, a ona je bez obaziranja na njega zaključila izlaganje bez upaljenog mikrofona.

O stanju na Hrvatskim studijima govorio je i Mostov Marko Vučetić: “Hrvatski studiji vrijede u tolikoj mjeri da mogu razviti hrvatsko društvo, da hrvatsko društvo bude u stanju donositi zdrave odluke, a mjera po kojoj ćemo mjeriti jesu li te odluke donesene bit će upravo Hrvatski studiji i što će hrvatske institucije odlučiti po tom pitanju.”

Hrvatski studiji po njemu su mega-hrvatski.

“Ovo je odličan primjer kako se uhvatiti dvije riječi, uzet njihovo značenje i najslabije definiran kontekst i onda oko toga izbrbljat hrpu teških, proročkih i upozoravajućih riječi da zvuči ko nešto teatralno i bitno, ali da od sadržaja daje nulu”, prokomentirala nam je studentica Hrvatskih studija nastupe zastupnika SDP-a i Mosta.

Gdje ste dosad bili, dame i gospodo?

Lijepo od Mosta i SDP-a da su se napokon sjetili i Hrvatskih studija, odjela na Sveučilištu u Zagrebu, čiji profesori i studenti već godinu dana vape za pomoć vladajućih, no kasno Sabor na Kampus Borongaj stiže. Čak se i saborski zastupnik Ivan Pernar još prošle godine, i to u svibnju, u Saboru u ime Kluba Živog zida i SNAGA-e osvrnuo na probleme koji traju već neko vrijeme i istaknuo da je studentima u tim trenucima bila prijekopotrebna pomoć da se ovaj problem napokon riješi. Upitao je zastupnike kome je u interesu ukidati Hrvatske studije i pozvao vladajuće da “prestanu voditi rat protiv mladih”. I bilo da je riječ o populizmu ili predizbornim govorima, još uvijek su se jedini osvrnuli na tada i još uvijek goruću temu, iako sami studenti nisu željeli da ih Pernar podrži kao političar već kao građanin.

Druge stranke, od SDP-a, Mosta, HNS-a i ostalih “boraca” za obrazovanje nisu reagirali. No, dobro je, očito siječanj 2018. zvuči kao savršeno vrijeme za to, “taman za glas više” u obliku rješavanja problema u obrazovnom sustavu, i to na Hrvatskim studijima koji su proglašeni najboljim društveno-humanističkim studijima u Hrvatskoj. No, očito manje bitna stvar kada status i dalje nije reguliran.

Također, studenti su se sami na kraju pokušavali izboriti za rješenja, organizirali Studentski sabor i na kraju se izborili da Senat Sveučilišta u Zagrebu ne ukine studij filozofije, jednom od najkvalitetnijih. Slali su mailove ministarstvu, premijeru, rektoru, a veliki saborski “trubaduri” na te su se probleme oglušili. Vrhunski profesori već su napustili Studije zbog samovoljnog ponašanja uprave Hrvatskih studija, koji su korak do ukidanja.

Kampus Borongaj još uvijek nije uređen ili možda pod uređenje spada ukidanje Hrvatskih studija pa su studenti zapravo sve krivo shvatili?

I oni bi kurikularnu reformu?

Oporba se ove problematike sjetila godinu kasnije… a možda i prekasno. Očito za prijenos poruka koristimo goluba pismonošu. Naravno da ima brojnih drugih gorućih problema i tema, ali političari konstantno pričaju o obrazovanju kao jednom od prioriteta, a ispadaju tek dobri perfomeri bez sadržaja. 


Komentari