JOŠ VAM NIJE SJEO POVRAT POREZA? Evo koji je konačan datum do kojeg novac mora biti uplaćen!

. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Povratu poreza ove se godine posebno raduju svi radnici mlađi od 30 godina. Međutim, dok je novac nekima odavno sjeo na račun, drugi još uvijek nisu dobili ni lipe.

Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, privremena porezna rješenja moraju se dostaviti na adrese obveznika najkasnije do 30. lipnja ove godine, do kada se mora isplatiti i povrat. Odnosno, Porezna uprava ima još pet tjedana da završi s poslom povrata poreza za prošlu godinu.

Podsjećaju i da je masovna otprema rješenja godišnjih obračuna poreza na dohodak za 2020. godinu krenula 3. svibnja i da će završiti do kraja svibnja 2021. godine.
A evo i zašto vam novac još nije sjeo na račun.
“Kriteriji izdvajanja rješenja za masovnu otpremu su sljedeći – unutar jednog područnog ureda Porezne uprave dohvaćaju se po veličini brojčane oznake nadležnih ispostava, unutar ispostave OIB-ovi po veličini od najmanjeg i temeljem izvršene optimalizacije iskorištenosti strojeva za printanje i kuvertiranje printaju se određene količine rješenja. Tjednom obradom izdvajanja i otpremom rješenja obuhvaćeni su svi područni uredi. Slijedom navedenog, godina rođenja i početno slovo prezimena nema utjecaj na kriterije izdvajanja i otpreme rješenja.

Nadalje, proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020., započeo je 10. svibnja 2021. te će se povrati poreza izvršavati kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja poreznim obveznicima. Od 10.05. do 12. 05. povrat je izvršen za 195.000 poreznih obveznika u iznosu od 546 mil kuna”, pojasnili su nam nedavno iz Porezne.


Komentari