JOŠ NIŠTA OD PROLJEĆA, ZIMA SE PRODUŽUJE: Čeka nas još jedno veliko zahlađenje?!

Marko Lukunic/PIXSELL

U ovom tjednu vrijeme će biti većinom stabilnom, a oako će u većini dana biti bure, ona neće biti ni blizu jaka kao u danima vikenda iza nas.

Malo oborina moguće je tijekom utorka i u prvom dijelu srijede, zbog premještanja visinske ciklone s istoka kontinenta prema srednjem Sredozemlju. Temperature zraka se neće bitno mijenjati, a u drugom dijelu tjedna očekuje nas umjeren pad noćnih i jutarnjih temperatura zraka pa je u unutrašnjosti moguć slab mraz, piše Crometeo.

Ponedjeljak nam donosi malo ljepše vrijeme nego vikend. Više sunčanog vremena očekujemo sredinom dana i popodne, a još samo u Gorskom kotaru i Lici može biti slabih oborina. I dalje će biti vjetrovito uz povremeno umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova. Najviša temperatura od 8 do 12°C, u gorju malo hladnije.

U utorak i srijedu pretežno oblačno i prohladno. Povremeno je moguća slaba kiša, u gorju snijeg. U utorak popodne i u noći s utorka na srijedu možda nakratko bude i susnježice i u nižim predjelima. Puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak pa će biti pomalo neugodno i prohladno zbog pojačanih udara vjetra. Temperatura zraka se neće bitno promijeniti, ali će nam se uz vjetar činiti malo hladnije. Jutarnja će biti od 0 do 5, a najviša dnevna od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak će vrijeme biti povoljnije. Izmjenjivat će se oblaci sa sunčanim razdobljima, a oborine se više ne očekuju. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, ali će tijekom dana biti sve slabiji pa će biti malo toplije i ugodnije. Jutarnja temperatura može biti oko nule pa je ponegdje moguć slab mraz, a najviša dnevna mogla bi se uz sunčana razdoblja popeti do 10 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Prognostičari ne isključuju mogućnost zahlađenja

U drugoj polovici tjedna očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Čini se da će u petak vrijeme biti uglavnom suho i djelomično sunčano. Još će uvijek biti relativno friško, osobito u noći i ujutro kad je ponegdje moguća pojava slabog mraza. Danju će ipak biti malo toplije pa će temperatura poprimiti ranoproljetna obilježja. Vjetra će biti manje pa će i osjećaj ugodnosti biti bolji.

U subotu će opet malo ojačati sjeverac pa će temperatura možda opet malo pasti, ali čini se da neće biti oborina. Malo više oblaka je moguće oko nedjelje, ali u trenutku izrade ove prognoze prognostički modeli ne vide kišu. U ponedjeljak bi ipak moglo pasti nešto kiše, ali čini se u malim količinama.

Temperature sljedećih dana neće biti drastično manje, no prognostičari ne odbacuju mogućnost dolaska hladnog zraka s kontinenta koji bi mogao donijeti prave zimske temperature u prvim danima proljeća, piše Istramet.

Iako još nije pristigla ni visinska ciklona čiji postupan utjecaj na vrijeme počinje u utorak, na meteorološkim kartama pažnju nam plijeni jak prodor hladnog zraka koji stiže na sjeveroistok kontinenta za 6 dana, piše Istramet.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Usprkos tome što smo u klimatološkom proljeću već 13 dana, zalihe hladnog zraka na sjeveru kontinenta i dalje su vrlo velike. Samim time uspostava zimske sinoptičke situacije kojoj svjedočimo ovih dana dijelu kontinenta može donijeti jako zahlađenje.[/box]


Komentari