JOŠ NEJASAN ROK ISPLATE: Natječaj za državnu stipendiju

Dani studiranja (FOTO: commons.wikimedia.org)

Na internetskim stranicama Vlade Republike Hrvatske otvoreno je e-savjetovanje o novom Pravilniku za ostvarivanje prava na državnu stipendiju.

Novi Pravilnik trebao bi biti odgovor na zahtjeve studenata slabijeg socijalnog statusa, koji su se javno pobunili protiv odugovlačenja s isplatom državne stipendije u ovoj akademskoj godini. U e-savjetovanju do 15. rujna mogu sudjelovati svi te tako pomoći da se isprave svi sporni dijelovi dosadašnjeg Pravilnika.

Novi Pravilnik trebao bi dobitnicima državne stipendije donijeti brže raspisivanje Natječaja za državne stipendije, koji bi, prema Nacrtu, trebao biti raspisan najkasnije do 15. listopada, što bi trebalo značajno ubrzati dotok novca na žiro račune dobitnika. Trebalo, jer će još uvijek stipendisti morati pričekati da Sabor izglasa državni proračun. Ove se godine to dogodilo tek 21. ožujka pa su isplate stipendija počele tek krajem ljetnog semestra, nakon prosvjeda i kampiranja ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Većina su primatelja državne stipendije studenti slabijeg socioekonomskog statusa, tako da bi novi Pravilnik trebao imati izraženiju socijalnu notu. Prije svega, smanjen je (s 45 na 40) prosječan broj ECTS bodova koje student mora ostvariti kako bi imao pravo na državnu stipendiju. Studenti kojima je jedan roditelj nestao, umro ili je nepoznat, umjesto dosadašnjih 300 bodova dobit će 400, a student kod kojeg je takav slučaj s oba roditelja umjesto 600, dobit će 800 bodova. studenti koji imaju braću i sestre s teškoćama u razvoju dobit će 300 umjesto 200 bodova, baš kao i studenti koji studiraju izvan mjesta prebivališta.

Isto tako, studenti koji ostvare pravo na državnu stipendiju, moći će primati i ostale stipendije koje se ne financiraju iz javnih izvora, ali im ti prihodi ulaze u izračun dohodovnog cenzusa, što im umanjava šanse da ponovo ostvare pravo na državnu stipendiju.

Da bi se izbjeglo stvaranje krive slike o socioekonomskom statusu, studenti koji su prijavljeni na adresi bez ostalih članova kućanstva, morat će predati preslike osobnih iskaznica svojih roditelja i njihove OIB-e te će i njihovi prihodi ući u izračun prihoda po članu kućanstva.

U e-savjetovanju možete sudjelovati do 15. rujna, kada će novi Pravilnik biti revidiran, te će Sabor odlučiti hoće li stupiti na snagu. Čitav tekst novog Pravilnika možete pronaći na linku.


Komentari