JOŠ JEDAN UDARAC NA DŽEPOVE GRAĐANA: Morat ćemo kupovati nove televizore

flickr.com

Za veliki broj korisnika to znači kupovinu nove opreme.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavljen je prelazak na DVB-T2 standard, a očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije.

Prelaskom na novi standard uvelike će se poboljšati kakvoća usluge televizije, no za veliki broj korisnika to zapravo znači kupovinu novih televizora.

‘0U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz, koja će definirati vremenski okvir prelaska na DVB-T2 sustav, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti. Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na DVB-T2 sustav u Republici Hrvatskoj (RH) dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne prije 2019′, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Naime, zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju. Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u periodu do 2030. potreban je prelazak na novi i učinkovitiji sustav digitalne televizije DVB-T2 te novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.

Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da isti podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Predviđa se jasno označavanje prijamničke opreme od početka 2017., kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 signal s H.265/HEVC sustavom kodiranja.

Ukoliko građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u periodu 2019. – 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard, kako bi izbjegli dodatne troškove.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]U periodu od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu novom standardu pa se togaod početka 2017. predviđa jasno označavanje prijamničke opreme.[/box]


Komentari