JOŠ JEDAN MLADI ŽIVOT SE UGASIO U 39-oj godini preminuo nagrađivani voćar i proizvođač specijaliteta od agruma

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U 39. godini preminuo je poznati voćar i proizvođač specijaliteta od agruma Stipe Vuletić. Vijest je to koja je rastužila Neretvansku dolinu. Svojim inovacijama, Stipe je postao uzor brojnim poljoprivrednicima jer je dokazao da je plasiranje na europsko tržište itekako moguće.

Rodom iz Opuzena, Vuletić je sa suprugom Mateom 2014. godine pokrenuo projekt “Mandinaret”. Do tada je radio kao profesor geografije.

“Kao dijete sam vrlo rano, već s dvije godine, išao u berbu mandarina sa svojima, jer u Neretvi kad je berba svi su uključeni u nju, od najstarijeg do najmlađeg, a upravo je tako i bilo kod mene i mojih. Nakon završenog školovanja i stečenog zvanja profesora geografije, radio sam pet godina u prosvjeti nakon čega sam dao otkaz. Ideju o izravnoj prodaji i plasmanu voća na tržište Zagreba, ali i dalje po srednjoj Europi imala je moja djevojka Matea koja je studirala u Austriji i Australiji, imala naprednije poglede od nas lokalnih poljoprivrednika i vidjela cijelu priču iz potpuno druge i drugačije perspektive”, ispričao je za Jutarnji 2018. godine.

Projektom “Mandarinet” na tržište su plasirali sušene slatkiše od mandarine, marmelade od naranči i limuna te arancine, piše Jutarnji. Ekološko svježe voće s njegovog OPG-a i spomenute prerađevine dobile su svoje mjesto na europskom tržištu, a za svoje inovativne ideje Vuletić je dobio i nagradu Zaba Start u kategoriji poduzetništvo.

Vuletić je tako nastavio stopama svojih predaka. Naime, njegovi djed i baka Stipan i Danica, bili su pioniri u proizvodnji agruma polovinom prošlog stoljeća tako je i on, njihovim stopama, uzgoju i preradi sezonskog voća dao novu dimenziju.


Komentari