‘J**em ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim’ Preminuo mladi muškarac, liječnik otkrio kako je reagirao dok su ga pripremali za intubaciju

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Pedijatar iz osječke bolnice dr. Igor Berecki na svom Facebook profilu otkrio je da je u srijedu u intenzivnoj preminuo mladi muškarac. Tri tjedna borio se s “nevidljivim virusom”, no nažalost, bitku nije dobio.

Kada mu se stanje pogoršalo stavljen je na respirator. Shvatio je koliko je situacija ozbiljna i poručio da mu je žao što se nije cijepio. Detalje ovog tužnog događaja, odnosno objavu dr. Bereckija prenosimo u cijelosti:

Nakon tri tjedna borbe s koronom preminuo je mladi muškarac

Anegdotalni primjeri su priče iz života, pa nisu znanstveno indikativni, ne mogu se ubrajati u statistike i zbog toga nemaju racionalnu primjenjivost. Štoviše, zbog svojega naziva (“anegdota”) koji pomalo vuče na humor i šalu, nerijetko ih se promatra kao neozbiljne i plitke.

A opet, kada se netko nađe s druge strane hladne racionalnosti i neozbiljne plitkosti, za njega anegdota odjednom poprimi dramatiku značajne ozbiljnosti i težine. Odjednom dobije važnost trenutka koji odjeljuje život od smrti.

Evo jedne anegdote!

Ispričao mi ju je prijatelj i kolega Dragan Maloševac. Ispričao bi on to i vama, ali je trenutno blokiran zbog prijave onih “hahahača” što stavljaju smileyje ispod statistika o obolijevanju i smrtnosti i kojima je sve ovo smiješno.

Jučer je u intenzivnoj preminuo mladi muškarac nakon tri tjedna borbe s koronom.

Sad sam došao u dežurstvo i pričam s kolegom koji je, kada se stanje toliko pogoršalo da više nije išlo bez pomoći mehaničke ventilacije prije par dana, sjeo do njega i objasnio mu da je bolest napredovala do trenutka kada bez respiratora nema nikakve šanse, a na respiratoru barem polovične, pa ga je uz njegov pristanak intubirao i stavio ga na respirator.

J**em ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!

Mladog čovjeka, bez komorbiditeta.

Dok su ga pripremali za intubaciju, rasplakao se. Zadnje što je rekao bilo je: “J**em ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!” Par dana potom pluća su mu i unatoč svoj medicinskoj i respiratornoj potpori otkazala.”

Kako već rekoh: znam da ovo nije statistički dokaz ničega. I da neće ući u ozbiljne znanstvene procjene. Ali anegdota je po wikipedijskoj definiciji “…vrsta književnosti koji se temelji na izvanrednom događaju obično iz života neke osobe. U svakodnevnom jeziku se odnosi na priču koja opisuje čudan, neobičan ili smiješan događaj.”

Pa eto, ovo je bila anegdota, jedan takav, neobičan, čudan događaj iz života i smrti čovjeka koji je ipak mogao još neko vrijeme – živjeti. A nadam se da je i dovoljno smiješna i zabavna onima koji su ga nagovorili da se ne cijepi.

Komentari