‘JEDNA STVAR POVEZUJE SVE OVE UŽASE’: Uznemirujuća teorija koja baca novo svjetlo na val tragedija

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Prema rječima psihologa iz Vrapča, jedna stvar zajednička je tragedijama koje su potresle Hrvatsku.

Iako su na prvi pogled nesreće na hrvatskim prometnicama nepovezane, čini se da one ipak imaju nešto zajedničko. Naime, vremenske prilike utječu na naše psihičko stanje i ponašanje. Hrvatska je posljednjih nekoliko dana zavijena u crno, svjedočili smo nizu prometnih nesreća koje su odnijele živote, a bilo je i slučajeva ubojstva i samoubojstva.

I tako je u cijeloj zemlji, Sesvetama, Belišću, Šibeniku, Osijeku i Karlovcu, je li moguće da je vrijeme krivo za sve?

Vrijeme očito utječe na psihu, a govori se o biometeorološkom utjecaju i stanju. Iz bolnice Vrapče dvojica kolega jedanput tjedno šalju podatke kako bi vrijeme moglo utjecati u Gradski zavod za javno zdravstvo. Međutim, na ovako drastične slučajeve kao što je ubojstvo i samoubojstvo mislim da bi to bila prenategnuta i preteška kvalifikacija“, kazao je za RTL Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za prihijatriju u Vrapču.

Posljedice južine

Ono što su kolege doktora Jukića primijetili jest da pacijenti znaju biti nervozniji za vrijeme južine, ipak ne radi se o toliko značajnim promjenama raspoloženja ili psihičkog stanja koje bi zahtjevale intervenciju.

Istraga prometne nesreće u Osijeku u kojoj su poginule tri osobe, iznjedrila je indicije kako se mladić koji je skrivio nesreću htio ubiti. Ako je i bio toliko rastrojen, je li si mogao pomoći?

“Postoje situacije u kojima je svaka intervencija i pomoć kasna. Postoji niz intervencija ovisno o tome što bi moglo biti glavni uzročnik takvog ponašanja, suicidalnog ili koje vodi prema ubojstvu. Vrlo je to kompleksan problem. Oni koji su jedanput pokušali i rekli da će počiniti samoubojstvo, treba ih ozbiljno shvatiti’, rekao je dr. Jukić.

Karlovac je jučer također potresla tragedija, a dosad je istraga pokazala da se radi o ubojstvu i samoubojstvu.

“Može biti netko ubojica i od straha od kazne počiniti samoubojstvo kako bi to izbjegao. No, može netko počiniti ubojstvo iz svojih suicidalnih razloga pa se to ubojstvo tretira kao prošireno samoubojstvo. Ako je netko tako bolestan da je uvjeren da onaj tko će ostati iza njega neće moći funkcionirati, onda ga iz samilosti ubija“, objasnio je dr. Jukić.

Sve više ljudi danas se bori s nekom vrstom psihičkih poteškoća i za sve postoji tableta, no koliko je uzimanje istih pametno?

“Najlakše je uzeti jednu tabletu. A to nije rješenje“, zaključio je dr. Jukić.


Komentari