JE LI VOŽNJA AUTOBUSIMA POSTALA OPASNA? Policija u pet dana napisala više od 130 tisuća kuna novčanih kazni!

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Policija je od 10. do 15. kolovoza provela nadzor autobusa i vozača na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Goričan te je utvrdila prekršaje kod 19 prijevoznika iz 12 država, a naplaćeno je više od 130 tisuća kuna novčanih kazni.

Pojačani nadzor autobusa, odnosno vozača autobusa, policija i inspektori Ministarstva prometa proveli su kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje završavaju s najtragičnijim posljedicama, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu.

Akcija je uslijedila nekoliko dana nakon što je dvanaest osoba poginulo 6. kolovoza u slijetanju poljskog autobusa s autoceste kod Varaždina.

U petodnevnom nadzoru utvrđeni su i sankcionirani prekršaji kod ukupno 19 prijevoznika iz 12 različitih država i to: tri prijevoznika iz Bosne i Hercegovine, Češke i Kosova, dva prijevoznika iz Mađarske te po jedan iz Gruzije, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Makedonije, Albanije, Belgije i Njemačke.

Naplaćeno je više od 130 tisuća kuna novčanih kazni, a neki od najčešće utvrđenih prekršaja su nekorištenje dnevnog i tjednog odmora, prekoračenje vremena vožnje te prikrivanje ili manipulacija podataka na tahografu i kartici vozača.

Kod gruzijskog prijevoznika utvrđeno je da autobus nema ugrađen tahografski uređaj i tehnički je neispravan. Policija je navela kako je prekoračen broj dopuštenih sjedala, što je veći nedostatak.

Pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna u iznosu 4666,67 kuna i 200 kuna troškova, a vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu 666,67 kuna te 200 kuna troškova. Policija je vozaču također izdala zabranu ulaska i prometa neispravnim autobusom na području RH te je vraćen u Sloveniju.

Jedna od najvećih kazni o kojima je policija izvijestila u rezultatima ovog nadzora izdana je njemačkom prijevozniku kod kojeg je utvrđena manipulacija karticama vozača – vozač je upravljao autobusom i koristio karticu drugog vozača, a također je zabilježeno i nepravilno korištenje dnevnog odmora.

Protiv vozača i pravne osobe izdan je Obavezni prekršajni nalog u iznosu od 19.600 kuna.

Kod jednog kosovskog prijevoznika nadzorom je utvrđeno prikrivanje podataka na tahografu i kartici vozača, odnosno manipulacije.

Za kontrolno razdoblje vozač je predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, a uvidom u službene evidencije policija je utvrdila da je u navedenom razdoblju prelazio državnu granicu RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika.

Vozaču i pravnoj osobi naplaćena je novčana kazna s troškovima u iznosu od 14.600 kuna.

Policija je poručila kako će nastaviti pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače koji su u tranzitu kroz Hrvatsku te i tako preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.


Komentari