IZVUKLI 57 MILIJUNA KUNA: USKOK u srijedu ‘pohapsio’ biznis mafiju, sve ih povezuje jedan čovjek

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Uhićeni su preko fiktivnih računa izvukli ogromne svote.

Danas je finalizirana velika USKOK-ova akcija u kojoj je uhićena 21 osoba za malverzacije teške 57 milijuna kuna.

Radi se o cijelom nizu hrvatskih privatnih poduzetnika, a kako USKOK sumnja, sve ih povezuje jedan čovjek, Svetislav Josimović, čelnik tvrtke Bossman. Osim ove, Josmović je od 2009. vodio i tvrtku Pilastar Tim, te Zisi, a sve su mu služile za nezakonito izvlačenje novca. Dio otuđenog novca izvučen je putem lažnih faktura, a ostatak se odnosio na poslove čije vrijednosti su bile napuhane.

Automobilistički as upetljan u mutne poslove

Drugi mozak ove “operacije” je automobilistički as Juraj Puškar koji je u poslu izvlačenja novca sudjelovao preko svojih tvrtki. Radi se o tvrtkama Soleo media, Manu Propria, Propria Optimum, Svijet promocija, Auto centar Soleao.

Njihove firme surađivale su tvrtkom Damax, DM Konstrukcije, Arbori cultura, Hrotilab, te Udrugom auto klub Sputnik. Njima su Josimović i Puškar ispostavljali lažne račune kako bi na taj način pospremili novac u svoje džepove.

Umiješane i tvrtke koje upravljaju West Gateom

U sumnjivim poslovima sudjelovali su i Trgovački centar Zagreb i Shopping city tvrtke koje upravljaju zagrebačkim West Gateom, građevinska tvrtka Emporion Plus, Span, Napredni modeli d.o.o., R&C Consilium, te Oktal pharma. U lisicama se tako u srijedu našao i predsjednik uprave te farmaceutske kompanije Marijan Škiljević, kao i čelna žena Spana Sanja Bogunović Krnetić. Priveden je i direktor Emporion Plusa Zdravko Živković.

Oni su svi od Josimovića i Puškara dobivali novac za poslove koje nisu obavili, odnosno za usluge koje nisu isporučili. Taj novac direktori tvrtki dizali su sa svojih računa i vraćali ih Josimoviću i Puškaru. Od ukupnih 57 milijuna kuna, oni su za sebe zadržali desetak milijuna, a ostat od 47 milijuna predali su organizatorima zločinačke grupe.

DORH prije nekoliko godina krenuo provjeravati račune

Poslovi, za koje istražitelji vjeruju da nemaju pokrića, mahom su promotivne prirode, odnosno, organizacija događaja, prijevoz, razni izvedbeni projekti na trgovačkim centrima, fantomski ugovori o poslovnoj suradnji, a ni plaćanja bez ikakvog pokrića nije nedostajalo. Za jednu tvrtku, preko čijih računa su se vršile isplate, nisu se potrudili sastaviti ni poslovnu dokumentaciju, a radi se o Neptunium savjetovanju.

Iz DORH-a su već prije nekoliko godina posumnjali da se iz West Gate-a izvlače miijunski iznosi. Tada su krenuli provjeravati račune što su ih plaćale tvrtke koje upravljaju tim trgovačkim centrom, piše Net.hr.

>>> USKOK-ova UHIĆENJA: U Zagrebu provode akciju zbog korupcije, šteta nekoliko desetaka milijuna kuna


Komentari