‘Izgon’ sa Smokvice: Todorići imaju mjesec dana da iznesu stvari

Screenshot YouTube

Todorići su godinama koristili otok kao svoje privatno ljetovalište.

Čini se da se Ivica Todorić i njegova obitelj ovog ljeta pozdravljaju s otokom Smokvica Vela, kojeg su godinama koristili za ljetovanje, a nisu plaćali koncesiju. Umjesto njih tamo će se od 27.rujna “nastaniti” zaštitari Ministarstva državne imovine. Naime, upravo tog dana zakazana je ovrha radi vraćanja otoka u posjed države, a odmah nakon obavijseti o tome Ministarstvo je uplatilo pristojbu od 1800 kuna za provoženje ovrhe.

 

Na otok će smjeti samo mogući koncesionari?

Informacije o deložaciji potvrdili su i u Ministarstvu državne imovine, koje vodi Goran Marić.

“Točno je, dobili smo obavijest od suda i Ministarstvo će na preuzimanje poslati dvoje ljudi te odmah po provedbi ovrhe angažirati zaštitarsku tvrtku”, rečeno nam je u Ministarstvu.

Doznaje se da će zaštitari čuvati objekte do provedbe javnog natječaja s kojim se neće čekati. U tom razdoblju, navodno, nitko neće smjeti na otok, a iznimka će biti zaniteresirani za koncwsiju za pomorsko dobro i zakup nekretnine. Naime, u planu je da ministarstvo državne mirovine u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje vodi Oleg Butković, odmah nakon preuzimanja otoka raspiše natječaj za novi zakup i koncesiju. Nije isključeno ni da će natječaj biti međunarodni.

Ukoliko Todorići, dosadašnji korisnici otoka, ne isprazne objekte, njihove stvari će biti zapečaćene i pohranjene. 

Višemilijunski dugovi

Ova obitelj koristila je Smokvicu godinama i zbog toga je državi dužna milijune, a ta priča zahuktala se tek nakon raspada Agrokora. Inače, prije nego što je otok prisvojio Todorić, on je bio u vlasništvu Ante Lušića i njegove firme Grafoplast. Lušić je još 1995. godine, dok je otok još uvijek koristila vojska, s Ministarstvom obrane potpisao ugovor koji mu daje koncesiju na 30 godina. Ipak, 2006. godine je Lušić, tvrtku koja je imala prava za korištenje otoka, prodao Todoriću, koji je na otoku sagradio ljetnikovac i pomoćne objekte. Nakon propasti Agrokora Smokvica Vela vraćena je Lušiću.

Najzanimlivije u cijeloj priči je zapravo to što je odluka o ovrsi donesena 2009. godine, ali sve dosad sud nije napravio ništa po pitanju toga. Čak ni milijunski dug nije aktivirao DORH, a ni nekadašnji DUUDI. Sve se pokrenulo tek prije nekoliko mjseci kada je ministar Goran marić otkrio da postoji dug od 200 milijuna kuna zbog neplaćanja koncesije za otok. Ipak ta cifra je otišla u zastaru, a država može potraživati samo 36 milijuna kuna, od toga 26 milijuna za zadnjih pet godina korištenja otoka, te još 10 milijuna za kamate, piše Jutarnji. 

 


Komentari