IZDAVAČ KONTROVERZNOG UDŽBENIKA: ‘Ograđujemo se od iznesnih mišljenja i insinuacija’

picmonkey

Iza udžbenika sa seksističim prikazom “mamice” i “žene” stoji izdavačka kuća Alfa.

Iz izdavačke kuće Alfa, u čijem udžbeniku za glazbenu kulturu, u kojem se nalazi seksistički prikaz “mamice” i “žene”, tvrde kako su komentari na ilustracije izvučeni iz konteksta te da su njihovi udžbenici u skladu s propisima Ministarstva.

Način na koji su prikazane uloge žene u društvu uzburkao je javnost. Roditelje je razljutilo što je u udžbeniku “mamica” prikazana kao skromna žena koja nosi pregaču, dok je “žena” prsata plavuša u uskoj haljini i štiklama. RTL piše da izdavačka kuća odbacuje sve negativne komentare i kako su ilustracije izvučene iz konteksta.

“Izdavačka kuća Alfa uspješna je dugogodišnja hrvatska tvrtka s više od 40 godina iskustva. Od početka njeguje najviše standarde u izdavaštvu, posebice u udžbeničkim izdanjima. Značajna se pozornost uvijek pridaje ilustracijama i sadržaju. Stoga izdavačka kuća Alfa odbacuje sve negativne komentare na račun diskriminacije ili netolerancije bilo koje vrste. Komentari na ilustracije izvađeni su iz konteksta. Izdavačka se kuća Alfa u potpunosti ograđuje od iznesenih mišljenja i insinuacija“, započeli su priopčenje.

>>> PRVAŠIĆE U ŠKOLSKIM UDŽBENICIMA DOČEKAO SEKSIZAM: Što je ‘mamica’, a što ‘žena’? (FOTO)

“Naši su udžbenici uvijek u skladu s propisima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je i donijelo pozitivnu prosudbu o usklađenosti udžbenika Moja glazba 1 autorice Diane Atanasov Piljek za školsku godinu 2014./2015. Spomenuti se udžbenik koristi više od 10 godina. Nikada nije bilo pritužbi ni na koji njegov segment. Riječ je o dvije različite ilustracije vezane uz dvije različite pjesme koje su ilustratorici bile podloge da poetsko nadahnuće prenese u osobni doživljaj”, zaključili su iz Alfe.


Komentari