IZBJEGNUTA TRAGEDIJA! Ženu ugrizao poskok, na svu sreću hitna je bila brza: Primila je protuotrov

Poskok (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

U sinjskom naselju Glavice, 74-godišnjakinju ugrizla je zmija i to najvjerojatnije poskok, na nekoliko metara od kuće, na mjestu gdje se djeca inače igraju, javlja Slobodna Dalmacija.

O kojoj zmiji je točno riječ ne može se sa sigurnošću utvrditi ali prema manifestiranim simptomima koji uključuje naoticanje, kočenje čeljusti i povraćanjem, sumnja je pala na jednu od najopasnijih hrvatskih otrovnica – poskoka.

Poskok (Foto: Pixabay)

Ozljeđena 74-godišnjakinja je hitno prebačena u bolnicu gdje je primila zmijski protuotrov te joj je stanje sada dobro. 

Inače, prošlog tjedna pisali samo o problemima u kojima se našla vlasnica psa u Dalmaciji kojeg je ugrizla zmija, koja je navela kako joj nisu mogli pomoći jer zmijskog protuotrova – nema. No, medicinski fakultet demantirao je tu tvrdnju odgovorivši kako “zmijskog protuotrova ima u dovoljnim količinama u bolnicama i zdravstvenim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj, kao i dodatne količine kod veledrogerija. Zdravstveni sustav svake godine nabavlja dodatne količine protuotrova prema procjenama potreba”, stoji u pisanom odgovoru Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, zmije poput poskoka ne napadaju ljude osim ako se ne osjete ugroženo, a to mogu osjetiti naglim pokretima, pa čak i hodanjem. Stoga, preporučuje se da se prilikom boravka u prirodi nose više cipele i hlače, kako bi barem malo “otežali” posao zmiji koja se uplašila.

Komentari