Iza Nove godine očekuju nas brojne promjene! Kome će plaća rasti, a kome stagnirati? Velika promjena i u porezu na promet nekretnina!

Pixabay

Od Nove godine u najavi je smanjenje obje stope poreza na dohodak, što bi većini u prosjeku povećalo plaću od 200 do 400 kuna, te smanjivanje poreznih opterećenja za poduzetnike. Također, ukida se porez na promet nekretnina, koji sad iznosi tri posto od vrijednosti nekretnine, a produljuju se i mjere subvencije za tvrtke zahvaćene posljedicama pandemije. 

Rasterećenje poduzetnika nužno za oporavak gospodarstva

Vezano za rasterećenje poduzetništva, kao jedna od novih mjera koje stupaju na snagu nakon Nove godine spominje se smanjenje stope poreza na dobit za male i srednje tvrtke s 12 na 10 posto za ona poduzeća koja ostvaruju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda.

Rast plaća, ali ne onima na minimalcu

Prema izmjeni Zakona o porezu na dohodak većini bi hrvatskih zaposlenika plaća trebala rasti u 2021. Smanjenje poreza na dohodak, onog od 24 posto na 20 i onog od 36 posto na 30, rezultirat će uvećanjem neto plaće zaposlenika, što će nekim poslodavcima dati svojevrsno opravdanje za smanjenja plaće tijekom pandemije.

Onima s najmanjim plaćama plaće neće rasti uopće ili tek neznatno, oko 40 kuna u prosjeku.

Mjere subvencija

Vlada je produljila mjere subvencija minimalnih plaća za mikropoduzetnike i poduzeća koja su najviše pogođena padom ekonomskih aktivnosti zbog epidemije koronavirusa. Ovaj paket subvencija troškova plaća Vlada je financirala iz nacionalnih izvora. Time je rasteretila poduzetnike pri izdacima za zaposlenike, no Vlada neće moći dugoročno krpati rupe nego će poslodavci morati tražiti nova tržišna rješenja i smjerove poslovanja.

Detaljnije o ovoj temi, kao i poreznoj reformi te uvođenju eura možete pročitati na LINKU 24sata koji donosi ovu opširnu analizu u suradnji s brojim stručnjacima.

Komentari