IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST! Kraj toplinskog vala, ali na pomolu nova nevolja, DHMZ upozorava na grmljavinsko nevrijeme već u subotu navečer

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Kako javljaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) vruće vrijeme slično onom prethodnih dana nastavit će se i u subotu. Štoviše, podignuta su upozorenja za toplinski val za cijelu zemlju, a velika je opasnost proglašena na gotovo svim područjima, osim za ono Dubrovnika i Karlovca.

U Zagrebu je opasnost ocijenjena kao velika, ali u nedjelju i početkom idućeg tjedna iste već nema, no kako je DHMZ otkrio posebnim priopćenjem, toplinski val zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada zahvatio je jugoistočni dio Europe i dio Balkana te će, spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje popustiti u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske, a početkom sljedećeg tjedna i na Jadranu.

Promjena će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće, a već ovog vikenda probleme bi mogli stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme i to posebno u pomorskom prometu. Hladna fronta koja donosi promjenu će se preko naših krajeva premjestiti u prvom dijelu nedjelje. Tada će na moru zapuhati umjereno i jako jugo te južni vjetar, a u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara, zaključuju.

Što se pak tiče subote, izraženiji pljuskovi i grmljavina očekuju se u središnjim krajevima i to popodne, a u noći na nedjelju kao i u nedjelju ujutro i na sjevernom Jadranu te u gorskim predjelima, a mogući su i u unutrašnjosti, zaključuju.

Komentari