Iz HGK-a javljaju da ugradnja dizala uskoro kreće, iako EU još nije odobrila projekt

ILUSTRACIJA: Kristina Stedul Fabac/Vecernji list

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU još nema povratnu informaciju hoće li Europska komisija odobriti glavni preduvjet za subvencioniranje projekta ugradnje dizala, a to su izmjene operativnog programa koje su bile nužne da bi projekt ugradnje dizala uopće mogao biti financiran europskim novcem, javlja Jutarnji.

“Ovaj tjedan je održan sastanak s predstavnicima Europske komisije. Od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU zatražena su još određena pojašnjenja na što ćemo se očitovati te kako nam je rečeno, oni će vrlo skoro objaviti svoj stav. Do tada… čekamo i mi. To je sve što ovoga trenutka možemo reći”, kazala je resorna ministrica Gabrijela Žalac.

S druge strane, na stranicama Hrvatske gospodarske komore može se pročitati obavijest kako ugradnja dizala počinje već u drugoj polovici 2019. godine.

Štoviše, do 31. siječnja moguće je ispuniti pretprijavu, ali iz Komore kažu da je riječ samo o anketi koju su dužni provesti.

Prema podacima HGK, dosad je zaprimljeno sedam tisuća prijava od ukupno 17 tisuća zgrada koje se žele kandidirati za projekt.

Za ugradnju dizala novcem iz EU bit će potrebno prikupiti suglasnost svih stanara, osim u slučajevima zgrada s osobama manje pokretljivosti i invaliditetom, gdje će biti dovoljno prikupiti suglasnost 51% stanova, kazao je Silvano Hrelja za Jutarnji.

Također, 15 posto bi projekta trebali financirati sami stanari.


Komentari