Ivi Sanadaru osam godina, oduzima mu se protupravno stečena imovinska korist! HDZ proglašen odgovornim!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Objavljena je nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media.

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovorna kako slijedi.

Ivo Sanader dobio je osam godina zatvora te se prema nepravomoćnoj presudi njemu i obitelji treba oduzeti stečena imovinska korist.

Sanaderu se oduzima 275 tisuća kuna, a cijeloj obitelji 15,8 milijuna kuna. Barišić je dobio 2 godine i 10 mjeseci zatvora, a Pavošević godinu i 4 mjeseca. HDZ je odgovoran te mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna i oduzima mu se 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi Sanader i ostali nisu došli na izricanje presude.

“Vodeća parlamentarna stranka predstavljaju koncentraciju moći u svim segmentima društva. Od trgovačkih društava i institucija tražio je da posluju s Fimi mediom. Kad su je angažirali HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu. Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi”, stoji u priopćenju suda.


“U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8.2 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4. travnja 2007. godine koristeći autoritet predsjednika Vlade i sustav ovisnosti naložio da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove”, dodaju.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama, a dok sutkinja još čita točke presude po kojima su svi oni proglašeni krivima, uskoro će objaviti i kolike su kazne koje im izriče.

Za izvlačenje gotovo 40 milijuna kuna u aferi poznatoj kao ‘Fimi media’, Županijski sud u Zagrebu sudio je Sanaderu i drugim akterima afere.

Podsjetimo, Sanadera se optužuje da je na jednom sastanku u Vladi naložio čelnicima javnih firmi da isključivo posluju s Fimi medijom, a iako je optužnica podignuta još u prosincu 2011. godine, presuda kao takva nije još donesena.

Inače, Sanader je bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, stranački rizničar i bivši šef Carinske uprave Mladen Barišić dobio je tri godine, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine, računovotkinja HDZ-a Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, a s uvjetnom kaznom od godinu dana prošao je Ratko Maček. HDZ, kao politička stranka, kažnjen ne novčano s pet milijuna kuna te povratom 24 milijuna kuna. No, Vrhovni sud 2015. godine ukinuo je prvu presudu jer je optuženicima, između ostalog, povrijeđeno pravo na pravično suđenje pa je 2016. krenulo ponovljeno suđenje

 

 

 

 

Komentari

loading...