IVAN ĐIKIĆ O KORONI: ‘Danas je opasnost od virusa veća nego početkom prosinca’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Poznati hrvatski znanstvenik svjetskog glasa u nedjelju je rekao što misli o trenutnoj situaciji s koronavirusom. Uspjeh u borbi protiv virusa u Hrvatskoj, a i drugim zemljama, najviše ovisi o pravilnoj komunikaciji i primjeni mjera, rekao je za N1 znanstvenik Ivan Đikić koji se osvrnuo i na slučaj 11-godišnjeg dječaka koji je preminuo u zagrebačkoj bolnici. Covid-19 u njegovu se slučaju odrazio na rad skoro svih organa. Đikić tvrdi kako taj scenarij i nije tako rijedak.

“Preko 30 slučajeva sistemske upalne reakcije je bilo u Hrvatskoj, odnosno kada bolest izazvana koronavirusom pogađa sve organe u tijelu, a ne samo pluća. O tome se treba više pričati među pedijatrima”, govori.

Hrvatski su pedijatri, rekao je to pred novinarima ministar zdravstva Vili Beroš, o tome i upoznati. Što se tiče same epidemiološke slike Hrvatske, Đikić tvrdi kako smo od polovice prosinca pokazali kako do određene granice možemo kontrolirati virus.

“Naš je cilj da se spustimo na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. Moramo govoriti i o novim sojevima koji su u zemljama u okruženju. Budimo i dalje oprezni, ne vodimo se populističkim najavama, kao što je populističko – političko – medijska predstava bila današnji istup Vlade. Danas je opasnost od virusa veća nego početkom prosinca. Ako nam se proširi broj zaraza novog soja, možemo imati još veći problem”, tvrdi. Zdravstvo, poručuje Vladi, nije prostor za igranje politikom.

“Oni trebaju razgovarati s ugostiteljima, roditeljima i reći da novac nije problem. Kada bi se novac uložio u zaštitu zdravlja, kada bi se usmjerio na pravo mjesto. Ako propustimo vlak kojim Europa kreće, ljeto će nam biti potpuno drugačije nego prošlogodišnje”, smatra.

Osvrnuo se naposljetku i na same probleme prilikom proizvodnje cjepiva. “Ti su proizvodni pogoni trebali biti pripremljeni još na jesen, i svi su s pravom kritični prema farmakološkoj industriji. EU ima sredstva da ih prisili da se prestane s drugom proizvodnjom i da se usmjeri na proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa. Što nam period cijepljenja bude duži, unutar populacije mogu se stvarati novi sojevi virusa i dodatni gubici života”, zaključuje.


Komentari