Istraživanje otkriva: Evo za kog bi Hrvati glasali da su danas parlamentarni izbori

Facebook

Aktualni događaji oko odnosa u koaliciji i političkih sukoba u nacionalnom parlamentu utjecali su i na rejting političkih stranaka ali i domaćih političara.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,8 posto (prema 31,3 posto iz travnja). To je ujedno i drugi najslabiji mjesečni rejting ove stranke od posljednjih parlamentranih izbora. Samo u posljednjih četiri mjeseca prednost HDZ-a u odnosu na SDP se gotovo prepolovila (u veljači je iznosila skoro 12 postotnih poena, dok je sada 6,7), javlja N1.

U promatranom je razdoblju SDP zaustavio negativni trend te je u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježen rast izborne podrške vodeće oporbene stranke koja početkom svibnja bilježi izbornu potporu od 24,1 posto (prema 22,8 posto iz travnja). Most je zadržao svoje treće mjesto sada s izborom od 10,2 posto (prije mjesec dana 9,6 posto).

Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 7,6 posto (prema 7,1 posto iz travnja). HNS na petom mjestu bilježi izbor od 3,6 posto (kao i prethodni mjesec), dok se HSS zadržao na šestom mjestu s 2,3 posto (prije mjesec dana 2 posto). Slijedi skupina od pet stranaka s izborom između jedan i dva posto: Pametno (2%), IDS (1,7%), Stranka rada i solidarnost BM 365 (1,3%), HDSSB (1,2%), HSU i HSP AS (obje po 1%). Ispod 1 posto su HSLS (0,8 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,5%, dok je 10,7% neodlučnih.

Tko su najpozitivniji i najnegativniji političari u Hrvatskoj?

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je hrvatski premijer Andrej Plenković s izborom od 20,8 posto (u odnosu na 21,8 posto iz travnja). Drugo mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 13,8 posto (prema 14,6 posto iz travnja). Po prvi put na treće se mjesto popela Anka Mrak Taritaš s izborom od 9,8 posto, dok je predjednica Grabar-Kitarović na četvrtom mjestu s 7,6 posto izbora (prema 10,7 posto iz travnja).

Na petom je mjestu sad već bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov s izborom od 7,3 posto (prije mjesec dana 4,5 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (5,5 posto), Ivan Pernar (5,5 posto) Davor Bernardić (3,6 posto), Tonino Picula (2,5 posto) i Zdravko Marić (2,4 posto).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva političara koji su bili glavni protagonisti aktualne političke krize. Na vrhu ove ljestvice je Andrej Plenković s izborom od 18,5 posto (prije mjesec dana 7 posto).

Njegov dojučerašnji koalicijski partner Božo Petrov je na drugom mjestu s izborom od 12,2 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 3,4 posto). Na trećem je mjestu Tomislav Karamarko s 8,7 posto izbora, dok četvrto mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 7,9 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Davor Bernardić (5,0%), Zoran Milanović (5,0%), Kolinda Grabar Kitarović (4,9%), Ivan Pernar (4,2%), Ivo Sanader (3,9%) i Milorad Pupovac (3,9%).


Komentari