Istraživanje je pokazalo da se čak 57 posto Hrvata ne želi cijepiti! Evo što građane najviše plaši

Ilustracija, FOTO: Pixabay

Cijeli svijet se nada cjepivu, no Hrvati izgleda ipak ne dijele iste želje kao i ostatak ljudi na Zemlji, pokazuje to istraživanje agencije Valicon.

Prema njihovom istraživanju, koje prenosi RTL, sigurno će se cijepiti 13 posto ispitanika, a vjerojatno će to učini njih 30 posto. Vjerojatno ipak neće njih 36 posto, dok se 21 posto sigurno neće cijepiti.

Kada se zbroje svi ovi podaci prikupljeni od 12. do 15. studenog – ne želi se cijepiti 57 posto građana.

Photo: RTL

U manjini su oni koji pristaju na novo cjepivo, a razlozi su većinom sljedeći:

Na prvom mjestu je odgovornost prema ostalim sugrađanima i činjenica da veća procijepljenost suzbija zarazu – tako misli više od pola pristalica cijepljenja. Velik broj njih učinilo bi to predostrožnosti radi. Građani biraju cjepivo i jer ne žele zaraziti starije ili rizične članove obitelji. Četvrtina za cijepljenje cijepit će se jer su starije dobi i jer je to preporuka medicinske struke.

Photo: RTL

Većina se ne želi cijepiti – a ono što ih najviše brine i zbog čega odbijaju cijepljenje je zato što ne vjeruju novom cjepivu dok se ne pokaže sigurnim, velik je broj i onih koji se boje nuspojava.

Svaki treći protivnik cijepljenja smatra da cjepiva općenito nisu sigurna i da mogu ostaviti dugotrajne posljedice po zdravlje. Jednak broj uvjeren je da baš oni nisu rizična skupina. Četvrtina protivnika cijepljenja tvrdi da virus stalno mutira, te da ih cijepljenje neće zaštititi.

Photo: RTL

RTL dodaje da je veličina uzorka 523 ispitanika te da postoji statistička pogreška 4.3 posto.

 

 

 

Komentari