IPAK SKUPLJA STRUJA? Evo koliko će narasti vaši računi

Foto: Facebook

Čini se da povećanje naknade pobija smanjenje PDV-a pa će struja ipak poskupiti.

Iako se pojeftinjenje električne energije najavljivo, čini se da se to ipak neće dogoditi. Prema najnovijim izračunima, smanjenje PDV-a na struju i povećanje naknade za korištenje obnovljivih izvora na 12 lipa po kW/h rezultirat će poskupljenjem.

Slaven Dobrović, ministar energetike, potvrdio je kako se cijena vode iduće godine neće povećati jer se uvodi privremeni način obračuna naknade za korištenje voda, ali ipak ne želi otkriti hoće li i koliko će poskupjeti struja zbog povećane naknade.

Ipak veći računi

Ministar govori kako će se sve saznati sljedeći tjedan, ali neka predviđanja pokazuju kako će struja poskupjeti, a ne pojeftiniti kako je i najavljivano.

Stručnjak je za NovuTv izradio izračun u kojem stoji, ako se naknada poveća za 12 lipa po kW/h, a PDV na struju smanji na 13 posto, kućanstva koja potroše prosječnih 3600 kW/h dobit će godišnji račun veći za 66 kuna. 

Zahtjevi za Vladu

Industrija bi se tako mogla  susresti s velikim povećanjem troškova. Upravo zbog toga su poslodavci Vladi poslali zahtjev u kojem traže da se naknada poveća za samo 6 lipa. Odgovor još nisu dobili.

Osim njih i udruženje proizvođača iz obnovljivih izvora energije  ima svoj zahtjev. Oni, naime, smatraju da uvoznici struje pokušavaju progurati svoje interese i sukladno tome traže da od sljedeće godine na računima bude istaknuto koliko građani plaćaju domaću energiju iz obnovljivih izvora.

>>> OPSKRBLJIVAČI NE ŽELE UDARATI PO GRAĐANIMA: Vladi su predložili rješenje za poskupljenje struje


Komentari