IPAK SE SMILOVAO! Plenković: Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta

Održana je sjednica predsjedništva HDZ-a, a premijer Andrej Plenković, tijekom davanja medijskih izjava, posebno je privukao pažnju komentirajući odluku da se roditelje djece s invaliditetom, odmah nakon smrti djece šalje na burzu.

“Danas sam obavio konzultacije s Piletićem (ministar rada, op-a) da se poveća naknada za roditelje njegovatelje i da se definira period od deset mjeseci. To će biti okviri mijenjanja Zakona”, rekao je Plenković tvrdeći da je njegova Vlada dizala prava osoba s invaliditetom.

“Dizali smo naknade s 2328 kuna na 4157 kuna, prije tri mjeseca, tada je oporba bila protiv. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje na 4000 kuna, i protiv toga je bila oporba. Povećali smo sredstva za posebno skupe lijekove na 400 milijuna eura, sve su to postignuća naše Vlade. Čuli smo poruke Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi”, ustvrdio je premijer.

Na upit kako je ova odluka donesena nakon odbijanja prijedloga oporbe, Plenković je optužio oporbu za protivljenje povećanjima naknade.

“Oporba se stavila u funkciju jedne udruge. Ima puno ljudi koji se bave tom temom, mi želimo donijeti dugoročna rješenja. Naknada će biti puna 10 mjeseci, a ministar Piletić je dobio zadatak da se to napravi što ranije”, komentirao je Plenković.

Intervencija na pravi način

Plenković je naveo i da je vladin paket pomoći građanima dobio potporu, sindikata (kao što su Sindikat umirovljenika), ali udruženja poput HUP, HGK, HOK, Poljoprivredne komore i drugih.

“Raspravili smo odluke koje su donesene u Hrvatskom saboru, između ostaloga i o reguliranju rada nedjeljom. Ovaj zakon će izdržati sve testove. Usvojen je i paket reforme zdravstva”, rekao je Plenković navodeći kako je potpora pokazatelj da Vlada “intervenira na pravi način”.

Ipak, na upit o prosvjedu liječnika, premijer je svog ministra zdravstva, Vilija Beroša, opisao kao osobu koja je naprimjerenija da se bavi zahtjevima liječnika.

 “Sve velike ciljeve realizirali smo na dobrobit građanstva”, zaključio je Plenković.


Komentari