IPAK NIŠTA OD REFERENDUMA! Suverenisti nisu prikupili dovoljan broj potpisa

Foto: Pixsell

Hrvatski suverenisti nisu uspjeli prikupiti dovoljno potpisa za inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”. Ponukani najavljenim uvođenjem eura, pokrenuli su inicijativu kojom bi se Ustavom propisalo da se o toj promjeni mora odlučiti referendumom.

Ipak, taj plan je propao jer su prikupili 334 582 potpisa, a da bi ostvarili svoj cilj trebalo im je još 34 285.

Iako nisu prikupili dovoljan broj, Marijan Pavliček je na konferenciji za novinare izjavio da se prikupljenim brojem ipak šalje poruka Vladi koja se na nju ne bi smjela oglušiti i da bi trebala raspisati referendum.

Zadovoljni prikupljenim

“Ovo pokazuje kako bi, da je bilo malo više mudrosti kod nekih drugih političkih opcija koje su se u više navrata zalagale za opstanak hrvatske kune, zajedničkom pričom uspjeli sakupiti daleko preko pola milijuna potpisa. No, unatoč svemu tome, mi smo zadovoljni”, poručio je Pavliček te je nadodao da će se i dalje boriti za opstanak hrvatske kune.

Nismo spremni

Marko Milanović Litre, Predsjednik organizacijskog odbora i saborski zastupnik Suverenista, problem vidi u pandemiji i krizi te smatra da ta situacija neće ostaviti dobar utjecaj na hrvatsko gospodarstvo te da zbog toga Hrvatska nije spremna na ulazak u eurozonu.

“Sam premijer prije nekoliko dana je najavio kako je jedan od uvjeta za ulazak u europodručje, zajedno s kamatnim zaduživanjima, procijepljenost, što je najavljivao čak i potpredsjednik Europske komisije prije nekoliko mjeseci kad je obilazio Hrvatsku. Sve su to pokazatelji da ova vlast radi u interesu sebe, a ne hrvatskog naroda”, naveo je Milanović Litre.

Problem s usklađenosti

Željko Sačić, Saborski zastupnik Suverenista smatra da popis birača godinama nije usklađen sa stvarnim stanjem.

“Toga nigdje u Europi nema, u tako strogim uvjetima skupiti više od 10 posto biračkog tijela za dva tjedna. To je samo jasan znak da je inicijativa koju građani pokrenu od Vlade smatrana apsolutno neprijateljskom i učinit će sve na formalno-pravnoj razini da ona ne uspije”, zaključio je Sačić.


Komentari