IPAK NE UKIDAJU STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE: Ova mjera ipak ima jednu bitnu promjenu

Marko Prpic/PIXSELL

U Ministarstvu tvrde kako se zapravo mijenjaju mjere koje nisu imale uspjeha.

Nakon što je HZZ objavio da se privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja iz njihove nadležnosti, a financiranih iz državnog proračuna, posebno je odjeknula vijest o privremenoj obustavi mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Ipak, iz HZZ-a umiruju: mjere se nastavljaju, ali umjesto državnim, plaćat će se europskim novcem, javlja Dnevnik.hr.

Promjena će ipak biti: “Ured kojemu je trebao inženjer građevine, uzeo je mladu osobu kako bi besplatno imao kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2.400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana”, priopćili su iz HZZ-a.

Na pitanje ”hoće li se mladi ljudi i nakon 23.6. 2016. godine moći prijaviti za stručno osposobljavanje” iz HZZ-a odovaraju – da.

Bivši ministar rada Mirando Mrsić upozorava da se primjerice stariji od 29 godina više neće moći stručno usavršavati.

“Svaka mlada osoba koja je radila nešto drugo i izvan struke neće moći koristiti mjeru koju smo mi proširili na javni sektor i također će biti ograničena. Prema tome ovo znači ukidanje stručnog osposobljavanja u Hrvatskoj što je sramota”, napominje Mrsić.

U Ministarstvu tvrde kako se mijenjaju mjere koje nisu imale uspjeha, dok Mrsić uvjerava kako je čak 60 posto mladih nakon stručnog osposobljavanja dobilo je posao u roku od godina dana.

Komentari