INSPEKCIJA ČEŠLJA TRGOVINE! Pogledajte koje namirnice najčešće plaćamo više nego što je dopušteno

Kolica za šoping (Foto: Pixabay)

Otkad je na snagu stupila Odluka o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, odnosno odluka kojom se određuje maksimalna cijena pojedinih proizvoda. tržišna inspekcija Državnog inspektorata pojačano provodi inspekcijske nadzore.

U slučaju da zateknu da se neki proizvod prodaje po cijeni većoj od dopuštene, trgovca čeka kazna.

Koliko se često Zakon krši?

S DIRH-om provjerili u kojoj su fazi inspekcije i kakvi su nalazi istih. Otkrili su nam da je od stupanja na snagu ove odluke obavljeno ukupno 316 inspekcijskih nadzora, od kojih je 13 po prijavi potrošača.

U 301 slučaju nisu utvrđeni prekršaji cijena, no u preostalih 15 nadzora otkriveno je 26 povreda pravila, odnosno zatečena su 26 proizvoda s većom cijenom od dopuštene.

U jednom slučaju radilo se o suncokretovom ulju, jednom o šećeru i jednom o svinjskom vratu s kostima te svježem piletu. Četiri se slučaja odnose na oštro brašno, a njih šest na glatko brašno. Ipak, najviše prekršaja cijene bilo je s mlijekom s 2,8 % mliječne masti – čak 12.

Kontrolira se i dvojno iskazivanje cijena

No ne kontroliraju se samo maksimalne cijene, već i dvojno iskazivanje cijena roba i usluga zbog uvođenja eura.

Tu su na teren izlazile tržišna i turistička inspekcija koje su obavile ukupno 2633 nadzora, a otkrile su 747 kršenja Zakona.

Tržišna je inspekcija obavila ukupno 1630 nadzora, od čega 1588 redovnih, a 42 temeljem prijavi potrošača. Istražili su poslovne subjekte koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima.

Ilustracija, euro (Foto: Pixabay)

Od tih 1630 nadzora, njih 1032 obavljena su u trgovinama, a preostalih 598 nad raznim pružateljima usluga, poput frizera, krojača, usluge popravka i slično. Otkriveno je 448 prekršaja. Od toga se 85 povreda odnosi na to da cijene nisu dvojno iskazan, a 137 povreda se odnosi na to da cijene nisu jasno istaknute. 212 povreda odnosi se na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja, a preostalih 14 na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

S druge strane, turistička inspekcija je obavila ukupno 1003 nadzora, i to 507 nad pravnim osobama te 496 nad fizičkim osobama – obrtnicima kao poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima.

U 744 slučaja nisu utvrđeni prekršaji, dok je u njih 259 utvrđeno 299 povreda odredbi Zakona. Od toga se 110 povreda odnosi na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 85 na neisticanje cijena na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, 96 na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja te njih osam na ne iskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.


Komentari