INFLACIJA NIKAD VEĆA! Marić upozorava: ‘Teško je predviđati trendove, moramo biti spremni za sve’

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasle za 10,8 posto. To je najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.

Inflacija je u svibnju nastavila ubrzavati. Najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je prošli mjesec, kada je iznosila 9,4 posto. Prije travnja 2022. godina, inflacija je najviša bila u srpnju 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto.

U ožujku je rast inflacije na godišnjoj razini iznosio 7,3 posto, u veljači 6,3 posto, u siječnju 5,7 posto, u prosincu 2021. godine 5,5 posto, studenom 4,8 posto, listopadu 3,8 posto, a rujnu 3,3 posto. Prvi snažniji porast stope inflacije zabilježen lanjskog travnja, za 2,1 posto.

Vlada prati situaciju

Nakon sjednice Vlade dvoznamenkastu inflaciju u Hrvatskoj komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

“Nemamo još sve podatke za sve zemlje članice EU, vidimo eurozonu, samo baltičke zemlje i neke stare zemlje imaju dvoznamenkastu inflaciju. Kako smo govorili i prije, iz mjeseca u mjesec, sigurno tijekom prve polovice godine, ćemo vidjeti i pratiti trendove ubrzavanja inflacije. I to se događa, vidimo te trendove. Za dalje, za drugu polovicu godine nije lako predviđati. Vidjeli ste da je ECB reagirao i najavio povećanje referentnih kamatnih stopa i najavio da će gotovo sigurno u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa. To nam svima dovoljno govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati trendove”, rekao je Marić. Kazao je da će ovisno o razvoju situaciju i o mogućnostima koje imaju, sukladno tome i donositi određene odluke.

Očuvati gospodarstvo

“Postoji puno inicijativa, svakodnevno stižu razni dopisi, sve uzimamo u obzir, ali moramo gledati širu sliku. Pratimo i što rade druge zemlje. Vidimo da njihovi odgovori nisu jednoznačni. Ja ću večeras za Luksemburg, sastanci su vijeća ministara, sigurno će najveći dio rasprave biti vođen po pitanju inflacije”, objasnio je Marić. Ne vjeruje da bi inflacija mogla dovesti značajnog rasta kamata na kredite. Kazao je i kako je važno očuvati normalno funkcioniranje gospodarstva.

“Uz opskrbne lance do onoga što nas također jako zanima, a to je razina zaposlenosti, odnosno razina BDP-a. I da ne dolazimo uopće u tu sferu, ja ne volim ni izgovarati te scenarije, ali moramo biti spremni za sve”, zaključio je Marić.


Komentari