IMPRESIVAN USPJEH DOMAĆIH SNAGA: Čak tri Hrvatice studirat će na najboljem sveučilištu na svijetu (FOTO)

harvard sveučilište
www.flickr.com

Samo 6 posto prijavljenih uspiju se se upisati na najbolje sveučilište na svijetu. 

Ukupno tri hrvatske maturantice ove godine dobile su šansu studirati na najprestižnijem sveučilištu na svijetu, američkom Harvardu. Na dodiplomski studij sljedeće jeseni krenut će Iva Ružić iz Čakovca te Nika Bešker i Petra Orešković, dvije zagrebačke maturantice.

iva ružić maturantica harvard
Na fotografiji: Iva Ružić /Autor:Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sve tri su redom uspješne i talentirane, i sve su dobile punu stipendiju za studiranje. Da se ne radi o maloj stvari, govori i činjenica da iznos pune stipendije za studij na Harvardu iznosi 72 tisuće američkih dolara godišnje. Čakovčanka Iva Ružić inače je genije u matematici, Nika trenutno završava četvrti razred Sportske gimnazije i profesionalno se bavi tenisom. Prije tri mjeseca osvojila je titulu juniorske prvakinje Hrvatske, u paru s Tejom Jezidžić.

Petra Orešković učenica je Privatne klasične gimnazije, a i njoj, poput Ivi, dobro ide matematika. Inače, da bi došle do pune stipendije, maturantice su morali proći kroz dugu i kompliciranu proceduru prijave, a hoće li biti primljene ili ne, nisu znale do zadnjega trenutka, jer stipediju dobiju samo 6 posto prijavljenih studenata. Naše maturantice morale su položiti američku maturu, koji je zapravo test vještina i logike a ne znanja, napisati eseje, dobiti preporuke profesora, a obavile su i intervju sa predstavnikom fakulteta.

>>>MATURANTICE, OVO JE JEDINSTVENA PRILIKA: Uspješna mlada poslovna žena daruje svečane haljine (FOTO)


>>>Ovo je najbolji mladi fizičar u SAD-u, a maturanta XV. gimnazije nagradio je s 5000 dolara!

Komentari

loading...