I Zagrepčane čeka crna jesen! Za mjesec dana nekima od njih stiže novi udarac!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Za točno mjesec dana, točnije 18. listopada prestaje moratorij na kredite i ovrhe. Kako se već dugo govori u javnosti, pred financijskim kolapsom ponovno će se naći od 30 tisuća do 40 tisuća hrvatskih građana.

Zna se da Vlada više neće produljivati moratorij, ali se isto tako ‘šuška’ kako će ipak određenim mjerama pomoći ljudima da zaista ne padnu na dno ljestvice siromaštva.

Prema nekim najavama, Vlada pregovara s javnim bilježnicima putem Hrvatske javnobilježničke komore, zatim vjerovnicima, Finom i ostalima koji su uključeni u cijeli ovršni lanac. Hoće li se građanima omogućiti otplata na rate ili pak na neki drugi način kako se ljudima ipak ne bi blokirali računi, a neki možda i ostanu bez svojih nekretnina, još uvijek nije poznato.

Kako se govori u kuloarima, danas bi se trebao održati manji sastanak između svih sudionika u tom ovršnom lancu, a do kraja sljedećeg tjedna znat će se odluke i potezi koje će napraviti Vlada. Neimenovani izvor za portal Dnevno kaže kako pregovori trebaju ići u korist građana, no hoće li to zaista tako i biti, tek će se vidjeti.

U suprotnom, “legalno kamatarenje” nastavit će se i dalje.

I da ne bude zabune, dužnici ne traže od svojih sugrađana i ostalih poreznih obveznika da oni preuzmu plaćanje njihovih dugova jer to jednostavno nije istina. Zna se da se dug mora vratiti. Isto tako, ne stoji ni rečenica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da “kakva je to država ako će se samo otpuštati dugovi i krediti i da to tako ne može funkcionirati”.

Treba razjasniti neke stvari. Svi oni koji su uzeli kredite ili su se našli u “raljama ovrhe” ne traže da netko drugi umjesto njih preuzme plaćanje ili da im se ti dugovi – oproste. Oni samo žele platiti stvarni dug, a ne dug podebljan lihvarskim nametima i kamatama kao što je to bilo do sada. Naime, kao što smo već pisali, ovršnim postupkom, ako se odmah ne podmiri, dug od oko 100 kuna za neko vrijeme naraste na nekoliko tisuća kuna. I to zato jer se svi moraju namiriti koji se nalaze u ovršnom lancu, a to su vjerovnik, javni bilježnik, Fina, a možda i još netko za koga i ne znamo.

Zbog toga udruge Ovršni i Blokirani traže promjenu Ovršnog zakona jer smatraju da se naknade i te previsoke zatezne kamate moraju smanjiti jer će se u suprotnom stvoriti još jedan dublji socijalni sloj. Je li državi u interesu da im što više ljudi ostane bez prihoda, posla pa čak i domova te tek tada padnu na milost i nemilost državne skrbi?

Ovoliko iznosi prosječna neto plaća u Zagrebu, a iznenadit će vas tko zarađuje najviše!

 


Komentari