I VOLE GA, I MRZE GA: Plenković prvi na listi najpozitivnijih, ali i najnegativnijih političara u zemlji

Unatoč epidemiji, aferama u vladajućoj stranci, potragama za kandidatima na lokalnim izborima i potresima, potresa na političkoj sceni zapravo i nema. RTL u suradnji s Promocijom plus donosi CRO Demoskop za veljaču.

Rejting stranaka

HDZ je i dalje prvi izbor među ispitanicima. Uz blaži pad u odnosu na početak godine bira ih 27,7 posto ispitanika. Drugi izbor, uz blagi rast ostaje SDP – 19,9 posto. Treću poziciju i u veljači zadržala je platforma Možemo! s 8,3 posto. U stopu ih prati Most (7,3 posto), a uz rast rejtinga približio se i Domovinski pokret (7,2 posto). Centar stoji nešto lošije stoji nego u siječnju – 2,1 posto, a slijedi IDS (1,6 posto).

Ispod toga su HSS (1,5 posto), pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 (1,3 posto) i Živi zid s 1 posto. Svi ostali, pa tako i partneri vladajuće koalicije; i HSLS (0,7 posto) i Čačićevi Reformisti (0,8 posto) su ispod 1 posto. Neodlučnih je iz mjeseca u mjesec sve više – u veljači 15,6 posto.

Pozitivci

Nešto manje odlučno nego u siječnju, ali premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto) ponovno najviše ispitanika bira kao najpozitivnijeg političara. Također s nešto lošijim rejtingom, ali drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto). Predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor, ali i dalje je daleko od vodećeg dvojca.

Još su dalje svi ostali: Tomislav Tomašević (2,6 posto) koji želi biti gradonačelnik Zagreba, pa Zdravko Marić (2,3 posto) koji neće biti kandidat i Miroslav Škoro (1,7 posto) koji oko te kandidature i dalje dvoji. Ispod 2 posto su i Nikola Grmoja (1,6 posto) i Vili Beroš (1,6 posto), a najviše ispitanika, više od petine smatra da je najpopularniji političar – Nitko (20,2 posto)!

Negativci

Vrh ljestvice najnegativnijih političara zauzeo je isti dvojac. Najviše ispitanika, 3 postotna boda više nego u siječnju, bira premijera Andreja Plenkovića (22,3 posto) kao najnegativnijeg političara u zemlji. Negativni doživljaj smanjio je predsjednik Republike Zoran Milanović pa njega u takvom svjetlu vidi 8,9 posto ispitanika. Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto) koji to želi biti i iduće 4 godine.

Manje ispitanika Miroslava Škoru (3,6 posto) negativno ocjenjuje, a Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) i Gordan Jandroković (2,4 posto) povećali su negativan doživljaj među ispitanicima: najviše upravo ministar gospodarstva. Ministra Ćorića u siječnju je tek 0,1 posto ispitanika negativno ocijenilo.

Lošiji je rejting i Peđe Grbina (1,8 posto) i Vladimira Šeksa (1,4 posto) i Nikole Grmoje (1,3 posto). Da su negativni svi političari stav je 11 posto ispitanika.

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Evo i ocjena Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora. Čvrsta trojka za Pantovčak (3,15), Banski dvori (2,47) pali su na dvojku, a također dvojka, ali s lošijim prosjekom ide Hrvatskom saboru (2,27).

Društveni optimizam

Završavamo s društvenim optimizmom. U odnosu na siječanj, veljači je nešto manje pesimističnih građana. U travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, pa se mjesecima topio.

U veljači gotovo 67,4 posto ispitanika smatra da idemo u pogrešnom smjeru dok 20,1 posto smjer ocjenjuje dobrim, piše RTL.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus od 2. do 5. veljače 2021. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.


Komentari