‘I VIŠE IH TO ZASLUŽUJE’ Nagrađeni najbolji hrvatski učitelji, ministar otkrio koji cilj ima za sve škole u zemlji

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Svjetski dan učitelja, proslavljen je dodjelom nagrada najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2021./2022. u srijedu u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Ove je godine nagrađeno 513 najuspješnijih kojima je dodjeljeno 10.000 kuna nagrade.

“Učiteljski poziv je plemenit jer je ljudski život u načelu trajno učenje. Ljudi postajemo učeći i poučavajući”, rekao je okupljenima ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, dodajući kako se dan učitelja slavi širom svijeta zahvaljujući UN-ovoj organizaciji za obrazovanje, znanost i kulturu, koja je ustanovila ovo obilježavanje svake godine 5. listopada.

“UN-ova preporuka prihvaćena prije više od pola stoljeća itekako je aktualna, u njoj su sažete osnovne vrijednosti učiteljskog poziva te najvažniji uvjeti koje treba osigurati kako bi se te vrijednosti mogle i ostvariti. Jedna od vrijednosti koju navodi preporuka, jest to da poučavanje treba smatrati strukom te je riječ o javnoj usluzi, koja od učitelja traži stručno znanje i specijalizirane vještine koje se stječu i održavaju strogim i stalnim učenjem. Preporuka također zahtjeva osjećaj osobne i zajedničke odgovornosti za odgoj, obrazovanje i dobrobit učenika  koji su im povjereni”, ustvrdio je Fuchs.

Novi izazovi

Govoreći o ovogodišnjoj nagradi, ministar je naveo kako su nagrađeni djelatnici tijekom prošle godine pokazali osjećaj zajedničke i osobne odgovornosti.

Pred obrazovanjem su, naveo je, novi izazovi te je Fuchs napomenuo i kako se već nekoliko godina radi na tome da škole iskoristi sve prednosti koje nudi digitalno društvo i digitalizacija.

“Jasno nam je da među 35.000 odgojno-obrazovnih djelatnika u osnovnim školama i 25.000 nastavnika u srednjim školama, ima daleko više onih koji su zaslužili nagradu. Učitelji su oni koji podučavaju i neprestano uče, pa je važno njegovati radost učenja u drugima i sebi”, poručio je Fuchs.

Dodao je i kako je cilj da sve škole u Hrvatskoj rade u jednoj smjeni. To bi, tvrdi ministar, stvorilo ključne preduvjete za uvođenje cjelodnevne nastave, što bi u velikoj mjeri uredilo odgojno-obrazovni proces.

Komentari