I ON JE NAPUSTIO ŽIVI ZID: ‘Članovi su iskorišteni za osobne interese, nađeni i krivotvoreni dokumenti, novci se dizali bez objašnjenja’

FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Stranka Živi zid očito nije izgrađena na dovoljnim dobrim i izdržljivim temeljima.

Stranku je napustio njezin tajnik Ivan Đanić, 52-godišnji umirovljeni natporučnik Hrvatske vojske, koji je član Živog zida od kraja 2014. godine.

“Tada sam prepoznao ideju. Vidio sam u tim mladim ljudima Živog zida istu onu priču koju smo mi branitelji vidjeli nakon završetka rata, a to je da Hrvatska nije postala onakva zemlja za kakvu smo se borili. U rat smo otišli s idejom da se borimo za malog čovjeka, a činilo mi se da je borba za malog čovjeka i nit vodilja Živog zida“, rekao je za vecernji.hr. Cijeli Domovinski rat proveo je na banijskom bojištu kao pripadnik 145. brigade Dubrava i 2. brigade Gromovi, da bi zatim karijeru zapovjednika i savjetnika nastavio u Školi za dočasnike u Jastrebarskom, a 2005. godine otišao u mirovinu.

Priče o krivotvorenju skupštine i potpisa

Čim je došao u Živi zid, intenzivno se angažirao pa su mu Vladimira Palfi i Sinčić lani u prosincu predložili da postane tajnik stranke.

“Dao sam im prijedlog ustroja stranke jer sam vidio da se stranka širi, a nema razvijenu infrastrukturu. Kazao sam im da, isto kao i u vojsci, piramidalni sustav i unutar stranke mora postojati, da se zna tko za što odgovara. Složili su se s tim i očekivao sam da ćemo po tome raditi. No sumnje su se počele javljati kada su se među članstvom pojavile priče o krivotvorenju skupštine i potpisa. Znao sam pitati i Sinčića i Ivana Pernara što je s tim glasinama, a oni bi mi odgovarali: ‘Pusti to, ignoriraj. Hoće nas uništiti vanjske strukture.’ “, objašnjava Đanić, koji im je u početku vjerovao, no sumnja se produbljivala i najgore mu je bilo što se stranka nije razvijala, kao ni gradske i županijske organizacije.

‘Odluke je mahom donosila Palfi’

Kad je krenula druga kampanja za parlamentarne izbore, uvidio je da zaista nešto nije u redu.

“Iz Osijeka je u Zagreb došao Hrvoje Runtić kako bi preuzeo izborni stožer i on se jako angažirao. Neke su mu stvari postale sumnjive, otišao je u Ministarstvo uprave i tamo je vidio krivotvorene potpise na dokumentima lažne skupštine stranke pa je to pokazao i meni. Tada sam zaista počeo sumnjati da nešto duboko ne štima. Runtić je počeo postavljati pitanja, a i sam sam uvidio da odluke u stranci ne donosi Glavni odbor, već ih netko donosi samoinicijativno. Sve što je Runtić iznio – istina je. Ja kao tajnik nisam imao uvid ni u jedan službeni dokument ni u financijska izvješća. Nisam čak znao ni to tko je član stranke, tko je platio članarinu. Moj se posao svodio na primanje i slanje mailova te distribuciju pojedinačnih odluka članstvu, a odluke je mahom donosila Palfi, ne Glavni odbor”, objašnjava Đanić. Dodaje kako su se u stranci sve informacije čuvale i o njima se nije smjelo propitkivati”, objašnjava.

>>>HRVOJE RUNTIĆ PREŠAO U MOST: ‘Bjegunac’ iz Živog zida pridružio im se kao nezavisni zastupnik

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

‘Tajniku dovoljno ne vjeruju’

Budući da je Đanić počeo postavljati (previše) pitanja, čelni ljudi Živog zida prestali su komunicirati s njim.

“Runtić ih je pitao zašto tajnik nije član Glavnog odbora, a odgovoreno mu je da tajniku dovoljno ne vjeruju. I kada su vidjeli da postavljam sve više pitanja, jednostavno je od 28. kolovoza prestala komunikacija sa mnom. Zbog svega toga više ne želim biti ni član stranke. Mi se nismo razišli u ideji, jer probleme blokiranih i Ovršnog zakona treba riješiti, ali smo se razišli zbog unutarstranačke neorganizacije. Ako stranka nema svoje knjigovodstvo i razvijeno tajništvo, kakva je to organizacija?! Ne može to tako funkcionirati.

‘Nismo znali zašto Pernar i Sinčić u banci podižu novce’

Đunić je ogorčen jer nitko nikome nije polagao račune.

“Ne može se dogoditi da supredsjednici stranke Pernar i Sinčić idu u banku podizati novac, a mi ne znamo zašto se novac podiže i što se događa. Sve je to privatna priča gdje su članovi stranke iskorišteni za osobne interese nekoliko pojedinaca. Sve je to katastrofa. Sve bi trebalo “resetirati”, sazvati novu skupštinu i krenuti ispočetka. Iz svega sam izašao jer čista obraza želim ići i dalje”, zaključuje Đanić, koji trenutno čeka da DORH istraži svoje događaje u Živom zidu.


Komentari