HZZO UZEO MAHA U KONTROLIRANJU LIJEČENJA: Pacijentima na bolovanju kucaju na vrata, a od bolnice uvjetuju brži rad

Screenshot/N1

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poslao je apel da od bolnica očekuje račune u zakonskom roku, a to je pet dana od bolničkog liječenja. 

Iz HZZO-a danas su poslali upozorenje bolnicama kako se trebaju držati uvjeta potpisanih u ugovoru. Naime, poručili su bolnicama da ako žele biti plaćeni za svoje usluge, osiguranju će morati dostaviti fakturu u roku od pet dana od završetka pružanja liječničke usluge. Istaknuli su da od 20. travnja vrše pojačani nadzor fakturiranja bolničkih usluga, te da samo traže ono što je uređeno ugovorom koji su s bolnicama potpisali još prije tri godine.

No, ono što se zapravo iza ove strože kontrole krije je prozivka HZZO-a da bolnice prijavljuju daleko veći broj komplikacija i komorbiditeta od europskog prosjeka. Kako bi stvari bile jasnije, iz HZZO su istakli da eurospki prosjek iznosi 20 posto takvih slučajeva, dok je jedna opća bolnica u Hrvatskoj prijavila njih čak 39 posto.  Tako je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec gostovala je u emisiji Novi dan na N1 televiziji, gdje je komentirala nadzor bolnica zbog sumnje u pogrešno fakturiranje računa koji se ispostavljaju zavodu.

Većina bolnica poštuje taj okvir

“Točno 2013. godine uvedeno je da bolnice nakon pet dana od usluge moraju poslati fakturu. Veliki dio bolnica nam ispostavlja račune u tom vremenu. Veliki dio bolnica to poštuje. Važno nam je to jer bolnicma plaćamo do desetog u mjesecu u avansu od 90 posto. Onda se do kraja mjeseca računaju drugi parametri prihoda koji se plaćaju po izvršenju usluge.”

Najavila je i strožu kontrolu u bolnicama. “Kontroliramo redovito naše ugovorne partnere čak i dva puta mjesečno. Potpuno je isti pristup prema svim partnerima. Kad vi odete u bolnicu naših 120 kontrola rade opsežnu kontrolu pa ne mogu raditi često nego jednom u 6 mjeseci, a trebali bi češće. U tom smislu smo mi krenuli u nekakav transfer kontrolora.

Kontroliraju sve, pa čak i pacijente

U bolnicama bi trebalo pročešljati ovakve stvari”, kazala je. Isto tako, ravnateljica Prenđa Trupec istaknula je kako se kontroliraju bolnice, ali i sami pacijenti, pogotovo u slučaju bolovanja.

“Mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imamo izvrstan sustav gdje pratimo što je koji doktor i kome propisao bolovanja, slanja u bolnice, lijekove… U bolnici je sustav informatiziran lošije. Od tamo znamo samo ono što dobijemo uz fakture. I mi kucamo na vrata i pozivamo pacijenta da dođe u ordinaciju. Naše kontrole skinu s bolovanja oko 20 posto pacijenata. Obično je bolovanje pravedno otvoreno, ali predugo traje,” rekla je ravnateljica u emisiji Novi dan, piše Index.hr. 

>>>NOVA ZDRAVSTVENA REFORMA: Ministarstvo mijenja radno vrijeme u domovima zdravlja

>>>ZBOG OVOGA LIJEČNICI ODLAZE IZ HRVATSKE: ‘Politici u zdravstvu nije mjesto, a HZZO treba izaći iz državne riznice


Komentari