‘HZZO STVARA NEODRŽIVU SITUACIJU’ Nove cijene šokirale proizvođače: ‘To će značajno utjecati na živote bolesnika’

Foto: Ivan Lackovic / CROPIX

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pozvala je u utorak zdravstvenu administraciju da hitno povisi cijene medicinskih pomagala na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje jer će u suprotnom, tvrde, mnoga pomagala postati nedostupna.

”Snižavanjem cijena HZZO je ugrozio distribuciju 247 generičkih vrsta pomagala sa svoje liste”, upozorila je Koordinacija nakon jučerašnje sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Niske cijene znače nedostupna pomagala

Koordinacija navodi da bi zbog niskih cijena mnoga pomagala mogla postati nedostupna jer se ”neće moći jamčiti njihova dostupnost po cijenama koje je odredio HZZO”.

”Pojedina pomagala, poput onih za inkontinenciju, već su nedostupna ili će to uskoro postati, a uređaji za mjerenje glukoze prodaju se daleko ispod nabavne cijene. Dodatno, standard i cijene pomagala za neke su skupine na najnižoj razini Europske unije”, upozorili su iz HUP-ove koordinacije u priopćenju.

Navode i da je nabavna cijena medicinskih proizvoda ove godine porasla za 30 do 40 posto, a cijena goriva u pola je godine porasla 27,7 posto te su cijene transporta u stalnom porastu.

Sastali se u Ministarstvu zdravstva

Na inicijativu HUP-a, u Ministarstvu zdravstva održan je i sastanak na kojemu su članovi Koordinacije predložili donošenje Upute HZZO-u kojom bi se privremeno dopustilo povećanje cijena pomagala. Unatoč tome, HZZO je, kažu, opet snizio cijene i stvorio neodrživu situaciju.

Istaknuli su i primjer susjedne Slovenije čiji je nacionalni osiguravatelj 21. lipnja povećao cijenu pomagala od 10 do 50 posto i tako osigurao svojim pacijentima nesmetanu opskrbu.


Komentari